Čtyři festivalové dny představí rozhlasovou tvorbu v různých podobách. Začíná Prix Bohemia Radio

20. březen 2017

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představí opět to nejlepší z rozhlasového dokumentu, dramatu a reportáže.

Dějištěm festivalu a jeho 33. ročníku bude město Olomouc, přehlídka se uskuteční ve dnech 20. až 23. března 2017. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program, po celou dobu festivalu bude Český rozhlas informovat posluchače přímo z centra dění.

„Poprvé se tato mezinárodní přehlídka rozhlasových pořadů a žánrů přesouvá na jaro, aby mohla legitimně reflektovat rozhlasovou tvorbu za každý kalendářní rok. Změnou termínu zároveň vycházíme vstříc publiku a veřejnému životu ve městě Olomouci, které je pro své unikátní spojení starobylé památkové rezervace a moderního krajského města oblíbeným místem mezinárodních přehlídek, festivalů i konferencí. Věřím, že 33. ročník mezinárodní soutěžní přehlídky rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio 2017 bude mít opět úspěch, a přeji jeho návštěvníkům jako vždy co nejvíce zážitků při poslechu soutěžních příspěvků i v rámci doprovodných programů,“ uvedl ředitel festivalu Josef Podstata.

Ambicí festivalu je rozvíjet a sdílet rozhlasovou tvorbu veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy s důrazem na členy Visegrádské čtyřky.

Ředitel Prix Bohemia Radio Josef Podstata

Základním smyslem a posláním Prix Bohemia Radio je zvyšování kvality rozhlasové tvorby a prezentace veřejnoprávních médií zemí V4 jako institucí, které vytvářejí a šíří kulturní hodnoty.

Propojení mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio a kultivované Olomouce byl výborný nápad. Už první olomoucký ročník probíhal díky organizačnímu výboru a otevřené náruči hanácké metropole bezchybně. Celá akce je v několika rovinách plná inspirací, a tak doufám, že na to přijdou i letošní zájemci a posluchači stanic Českého rozhlasu. Srdečně všechny zvu na veřejné poslechy v kategoriích Dokument, Reportáž a Drama, na následné diskuse s tvůrci a širokou nabídku doprovodných pořadů,“ uvedla Hana Maciuchová, která se i tento rok ujala role čestné prezidentky festivalu.

Soutěžní kategorie

REPORTÁŽ (mezinárodní kategorie)
Soutěžit bude 13 příspěvků z pěti zemí. Odborná porota vybírala z celkového počtu 33 přihlášených reportáží v rámci Českého rozhlasu.

DOKUMENT
Soutěžit bude 8 příspěvků. Odborná porota vybírala z celkového počtu 33 přihlášených děl.

DRAMA
Soutěžit bude 5 příspěvků. Odborná porota vybírala z celkového počtu 18 přihlášených děl.

Při organizaci letošního ročníku se může Český rozhlas opřít o partnerství s veřejnoprávními vysílateli ze zemí tzv. V4 - jmenovitě Rozhlasem a Televizí Slovenska (RTVS), Polským rozhlasem a maďarským MTVA.

Doprovodný program festivalu nabídne široké veřejnosti velký počet akcí na různých místech

V pondělí 20. března mohou zájemci navštívit panelovou diskuzi: „Falešné zprávy – dezinformace, lži a propaganda“. Panelová diskuze s mezinárodní účastí se bude věnovat tématu zpravodajství a online prostředí. Odborníci v debatě odhalí dezinformační mechanismy a principy, také dopady a aktuálnost fenoménu tzv. „fakenews“.

Francouzský dokumentarista a performer Benoît Bories bude v úterý 21. března prezentovat svůj koncept zvukové paměti památek. Zvukově-hudební koláže instaluje přímo v interiérech vybraných budov a realizoval je zatím jen na dvou místech na světě. Na setkání v rámci 33. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio 2017 svůj koncept podrobně představí včetně zvukových ukázek.

Pravidelná koncertní série Radia Wave uvede 22. března speciální koncert v olomouckém Jazz Tibet Clubu. Vystoupí pražský producent Ondřej Holý, vystupující jako dné a kapela Deaths v čele s Igorem Brusem.

Tým Českého rozhlasu České Budějovice představí ve čtvrtek 23. března unikátní multimediální projekty Návod na zdraví a Návod na půlmaraton. Rozhlasový pořad vznikl ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou. Cílem bylo ukázat posluchačům cestu k lepší kondici i ve věku nad padesát let a připravit skupinu dobrovolníků na uběhnutí půlmaratonu. Prezentace představí průběh pořadu a všechny jeho přesahy.

Letošní ročník Festivalu Prix Bohemia Radio podpořil Mezinárodní visegrádský fond.

Kompletní program festivalu naleznete ZDE.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio