Čtyřiadvacet obžalovaných lidí a dvě firmy. Olomoucký krajský soud zahájil hlavní líčení v případu zmanipulovaných veřejných IT zakázek

22. září 2021

Škodou i rozsahem mimořádnou kauzu začal v úterý projednávat Krajský soud v Olomouci. Týká se údajně zmanipulovaných veřejných IT zakázek za 260 milionů korun. Obžalobě v něm čelí 24 lidí a dvě firmy - Tesco SW a Eunice Consulting. Všichni vinu popírají. Na případu kriminalisté pracovali několik let, v roce 2014 v souvislosti s ním protikorupční policie zasahovala na několika místech po celé zemi, například na radnicích v Olomouci, Přerově, Zlíně, Pardubicích nebo Karviné.

Šéfové a vysocí manažeři ale i úředníci a drobní administrátoři. Lidé nejrůznějších profesí usedli na lavici obžalovaných největší jednací síně v Olomouci. Protože krajský soud tak velkou místnost nemá, musel své jednání přestěhovat do budovy okresního soudu. I tak ji všichni obžalovaní a jejich obhájci zaplnili z téměř poloviny.

„Byla podána obžaloba celkem pro třináct skutků, které se týkají manipulací s veřejnými soutěžemi, samozřejmě zasahování do poškozování finančních zájmů Evropské unie a manipulací při veřejných zakázkách,” shrnuje rozsáhlý případ státní zástupce Radim Obst. Konkrétně podle něj obžalovaní ovlivňovali veřejné soutěže ve svůj prospěch nebo ve prospěch spřízněných subjektů, a to v případu tendrů Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra. Šlo o dotace mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci radnic. „Obžaloba je primárně vystavěna na zajištěné elektronické komunikaci, na zajištěných datových souborech. Předmětem dokazování budou i odposlechy a záznamy ze sledování,” dodává státní zástupce.

Josef Tesařík z vedení společnosti Tesco SW s obžalobou nesouhlasí. „Věřím, že budeme schopni obhájit svoji nevinu u soudu,” uvádí. Podle jeho obhájce Davida Krofa se jeho klient nedopustil ničeho protizákonného. „Je naprosto běžné, aby veřejný zadavatel konzultoval s potencionálními uchazeči o veřejnou zakázku cenovou úroveň jednotlivých technických řešení a technické aspekty těch jednotlivých řešení, aby vůbec mohla být ta veřejná zakázka řádně hlášena,” tvrdí Krof.

Zástupci žalované společnosti Eunice Consulting k soudu nedorazili. „Předložíme poměrně jednoznačné důkazy, které dokazují, že to celé bylo úplně jinak a my jsme pouze dělali svoji práci, která jinak dělat ani nešla,” uvedl dříve pro Český rozhlas šéf žalované společnosti Michal Vrba.

Jen výslech obžalovaných je senátem naplánovaný na dva týdny. Svědky, kterých obžaloba navrhla 121, začne předvolávat v říjnu.

autor: kra
Spustit audio