Cuketa a jak ji vybírat

28. srpen 2003
Dobrá rada

V posledním desetiletí se na pultech prodejen objevuje stále častěji objevují cukety. Je oblíbená pro svoje všestranné použití a tak neuškodí pár rad, čeho si při nákupu cukety všímat. Postarala se o ně redaktorka Blanka Mazalová.

Cuketa se řadí k tykvím a pochází z Mexika a Střední Ameriky. Má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje jedenadevadesát procent vody a dostatek vlákniny. Jak doplňuje ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Olomouci Jindřich Smička, mají cukety také nízký obsah sacharidů a dost bohatou skladbu minerálních látek.

Jindřich Smička: Poměrně značné množství draslíku, a tady je zajímavé, že naopak poměrně malé množství sodíku a potom i fosfor, vápník, hořčík, železo, měď, chlór a další. Málo má vitamínů, což zase je určitá její nevýhoda.

Pokud chceme koupit co nejkvalitnější cuketu, musejí plody i se stopkou, zdravé, čisté a nepoškozené škůdci.

Jindřich Smička: Nesmějí mít dutiny ani zatvrdlá semena, takže dovedeme si asi představit jak by taková cuketa měla vypadat.

Znakem čerstvosti, zejména v zahraničí je rozkvetlý žlutý květ.

Jindřich Smička: V zahraničí se dá setkat s tím, že prodej plodů je i s květem, rostliny mají rozkvetlý žlutý květ. A to prý je znak největší čerstvosti. U nás, pokud vím, tak v několika případech jsem se s tím setkal také, ale není to pravidlem. Cuketa by neměla být nějaká svraštělá, měla by mít pevný tvar a neměla by být znečištěná. Je dobré při nákupu si dobře prohlédnout cuketu jak vypadá.

Protože vývoj plodu cukety pokračuje i po oddělení plodu od mateřské rostliny, měly bychom je doma uložit do chladničky při tzv. sklepní teplotě.

autor: bam
Spustit audio

Více z pořadu