Cvičení Adamant Warrior mělo být největší letošní vojenskou akcí. Kvůli koronavirovým opatřením se koná bez zahraniční účasti

28. květen 2020

Zasáhnout do pěti dnů kdekoliv na světě. To je úkolem jednotky složené z tisícovky českých vojáků, kteří jsou letos vyčlenění pro síly velmi rychlé reakce NATO. Ohrozit je nesmí ani koronavirus. Proto už několik týdnů slouží v karanténě. V těchto dnech jsou ale na Libavé na cvičení Operace Adamant warrior. Původně se ho měli účastnit i jejich zahraniční kolegové, ti ale nakonec dorazit nemohli.

Podřízení velitele jednotky Petra Blechy cvičení na Libavé připravovali více než rok. Teď do prostoru dorazila sotva polovina plánovaných počtů vojáků a techniky. „Strašně nás to mrzí, ale před třemi měsíci jsme zrušili přepravu rumunské jednotky do České republiky, která se plánovala dlouhodobě jako strategická přeprava v rámci aliance. Rumunská rota zůstala na území vlastní země a cvičí souběžně s námi. Jsme v neustálém kontaktu,“ říká Blecha.

„Tihle vojáci jsou připravováni pro síly velmi rychlé reakce NATO. Drží pětidenní pohotovost. V pěti dnech musí být připraveni být nasazeni kdekoliv, kde to bude potřeba. V současné době jsme je přesunuli do vojenského prostoru Libavá, kde zintenzivňují svoji připravenost,“ doplňuje zástupce velitele pozemních sil Pavel Lipka.

Jednotku tvoří příslušníci mechanizované brigády, ale i letectva, dělostřelci, průzkumníci nebo vojenská policie. Desátník Martin nasazení v zahraničí zažil už třikrát. Teď leží s útočnou puškou za valem. Obličej má pomalovaný krycími barvami a za řemínkem přilby má nastrkanou trávu.

Tomáš Křížek je velitel roty a dohlíží na přistání vrtulníku, který má vyzvednout pětičlennou průzkumnou hlídku. „Nepřítel zaútočí, a on tím, že nepřítele lokalizuje, tak povede střelbu tak, aby sám sebe chránil,“ uzavírá Křížek.

autor: kra
Spustit audio