Cvičení mariňáků TRX udělá svaly, zlepší ohebnost i držení těla

24. březen 2015

Závěsný systém TRX nabývá obrovské popularity po celém světě. Cvičí na něm američtí námořní vojáci, profesionální sportovci i nadšenci z celého světa. Na vlastní kůži si jej vyzkoušeli také naši soutěžící.

„TRX buduje svalovou sílu, rovnováhu, flexibilitu a aktivuje stabilizační svalstvo po celou dobu cvičení. Je určen pro všechny úrovně, tedy od začátečníků až po elitní sportovce," vysvětlil zkušený trenér Petr Peč.

Prvky cvičební filozofie známé jako závěsný trénink se objevují v různých formách stovky let

Metodicky přesné zátěžové cvičení prováděli již římští legionáři a starověcí čínští akrobaté byli první známí mistři gymnastiky. Závěsný trénink rozvinuli první horolezci a bojové jednotky v 19. století.

TRX Suspension Training je zkratka z anglického Total-Body Resistance Exercise, což znamená závěsný trénink pro posílení celého těla. Tvůrcem systému, jak jej známe dnes, je bývalý člen elitní americké jednotky SEAL Randy Hetrick.

Cvičení TRX dalo soutěžícím pořádně zabrat

Během náročných misí se svými kolegy hledal, jak se držet ve špičkové formě. Vojáci museli vymyslet, jak posilovat na omezeném prostoru bez cvičebního zařízení. Začínali s několika padákovými popruhy spojenými s gumovými nástroji na opravu lodí. Položili základy cvičení, které objevilo zcela novou a originální kategorii funkčního pohybu. Brzy se stalo základním kamenem cvičebních programů profesionálních sportovců v desítkách disciplín, ale i fitness nadšenců.

TRX je velmi dynamické cvičení, které posiluje celé tělo. I díky tomu měli horolezci, kteří na lanech cvičili, vypracované svalstvo

„Našim účastníkům pomůže komplexně posílit a rozvíjet tělo. Během jedné lekce vhodně procvičí všechny důležité svalové skupiny, prostřídají se cviky posilovací, rovnovážné, dynamické i statické. Tím dochází ke komplexnímu rozvoji těla. Na TRX se cvičí s váhou vlastního těla a každý účastník si určuje sám, jak velkou zátěž si zvolí. Díky tomu si může trénink vždy přizpůsobit svému aktuálnímu stavu," popsala lektorka studia Flex-Fitness Kateřina Gálová.

Dita Vojnarová se pořádně zapotila

TRX je komplexní, funkční pohyb, který umožňuje rozvoj a posílení celého těla. „Do programu jej zařazujeme, protože každému z účastníků je možné určit odpovídající náročnost tak, aby podle svých možností rozvíjeli své tělo. Díky tomu, že účastníci se na ukázkové lekci i na osobních trénincích naučí, jak správně s TRX cvičit, mohou pak bez problémů navštěvovat kolektivní lekce, které jsou v rozvrhu běžně vypsané," vysvětlila Kateřina Gálová.

autoři: Irena Svobodová , Kamil Polko
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka