Cyklisté na Šternbersku se můžou těšit na novou cyklostezku. Otevřená má být do konce listopadu

6. říjen 2015

Šternberk s Babicemi má propojit nová cyklostezka. Pět kilometrů dlouhý úsek dělníci dokončují právě v těchto dnech. Hotovo přitom má být do konce listopadu letošního roku.

Úsek bude navazovat na cyklostezku vedoucí až do Olomouce. Jeho stavba bude stát 8 milionů korun. Z většiny ji zaplatí šternberská radnice.

„Na stavbě cyklostezky probíhá příprava a stavba veřejného osvětlení a připravujeme konstrukční vrstvu pro pokládku asfaltu. Asfalt budeme klást v týdnu od 12. října,“ říká Jan Rudorfer, který stavbu cyklostezky řídí.

Pětikilometrový km úsek propojí město Šterberk s nedalekými Babicemi. Jeho vznik kvitují především lidé, kteří odsud denně dojíždějí do zaměstnání.

Spokojený je také Robert Kolář. Nebude už totiž muset šlapat po frekventované a nebezpečné cestě: „To už tady mělo být dávno. Bude to obrovský přínos pro lidi, kteří dojíždějí, a není jich málo, do Šternberka na kole z Babic.“

Věří, že město Šternberk se v následujícím roce pustí do výstavby posledního úseku do Mladějovic. Propojily by se tak cyklostezky směrem na Uničov a Šumperk.

Záležet ale bude na dotacích, které se městu podaří opět na její stavbu získat. Tento úsek totiž šternberská radnice podle její mluvčí Ireny Černocké musela platit převážně ze svého: „Ta investice je poměrně velká. Cyklostezka je dlouhá téměř pět kilometrů. Město do ní bude investovat osm milionů korun.“

První cyklisté by se po nové cyklostezce měli projet už koncem listopadu.

autor: kra
Spustit audio