Cyklisté riskují přecházení železničního koridoru u Černovíru. V plánu je bezpečný podchod

30. červenec 2018

Odradit cyklisty od přecházení železničního koridoru poblíž olomoucké části Černovír se zatím nedaří. Zkracují si tudy cestu na cyklostezku, které leží hned za tratí. Správci železnic problém řeší roky. Nepomohly ani kontroly, ani výstražný červený nátěr náspu. Tamní mikroregion nyní přišel s nápadem na využití jednoho z mostků, který by mohl sloužit jako bezpečný podchod.

Stojím u kolejí kousek za městskou částí částí Černovír. Rychlík směrem na Prahu se kolem mě přehnal za pět vteřin. A chvilku po něm přes železniční násep přebíhá s kolem v ruce cyklista v modrobílém dresu s modrou přilbou na hlavě. „Nemělo by se to, vím. Učím děti, ať to objíždí,“ říká cyklista a přiznává se, že ačkoliv koleje přebíhá, bojí se.

Podobné místo, oblíbená zkratka cyklistů přes koleje, je jen o kilometr dál, kousek od památného dubu. Rád tam s kolem přechází cyklista v červeném, který se mi představí jako Petr: „Dělají to tak všichni, není jiná volba. Nebojím se, rozhlédnu se. Ale kdyby to člověk neodhadl, tak je to fatální.“

Plánovaný podjezd pod tratí má cyklisty odradit od přebíhaní kolejí

S nápadem, jak problém vyřešit, přišel předseda mikroregionu Šternbersko a zároveň nezávislý místostarosta Bohuňovic Jiří Petřek. „Napadlo mě projít ty mostky a nakonec jsem zjistil, že tento mostek by se dal upravit, protože má dole dokonce takovou plochu, takový chodník,“ komentuje Petřek.

Po břehu zarostlém trávou a trnitými ostružinami se prodíráme pod mostek, ve kterém je vyrytý letopočet 2003. Vedle koryta potoka Grygava je tu popraskaný betonový chodník. Jeho obnovení a navázání na polní cesty by podle Petřeka mohlo obě části Hané rozdělené koridorem propojit. „Celý ten průpich v tomto místě by byl velice výhodný samozřejmě pro Bohuňovice, ale i pro celou tu část Bělkovice-Lašťany, Dolany, odkud přes nás jezdí,“ uvedl místostarosta.

Propustek pod tratí by měl brzy sloužit cyklistům

Myšlenku podle mluvčí Evy Knajblové podporuje i cyklokoordinátor Olomouckého kraje. „Z pohledu Olomouckého kraje je myšlenka tohoto projektu plně podporovaná, a to na základě platné koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji, v níž je právě na realizaci opatření zvyšujících bezpečnost cyklistů kladen velký důraz,“ říká mluvčí.

Proti není ani Správa železniční dopravní cesty a Povodí Moravy. Důležité je podle nich dodržet splnění průtočného profilu. Mikroregion s hejtmanstvím teď musí najít společnou cestu, kdo projekt a následnou stavbu zaplatí.

autor: mot
Spustit audio