Cyklostezka v Ústíně je příliš krátká, zůstane proto jednosměrná. Na prodloužení nemá obec peníze

18. srpen 2017

Místo nové cyklostezky přibyde v Ústíně jen dopravní značka. Ani při rekonstrukci silnice, který je součástí hlavního tahu z Olomouce směrem na Konici, se obci nepodaří vyřešit problém s jednosměrnou cyklostezkou. Nemá na to dost peněz. Provoz na cyklostezce omezila policie před dvěma lety, je podle ní příliš krátká.

Cyklisté budou muset v jednom směru nadále jezdit po silnici. „Myslím si, že je to pro cyklisty jeden z nejnebezpečnějších úseků. Silnice je tam poměrně úzká a k tomu velký provoz. Je to o zdraví, ne-li o život,“ říká Marta Souralová, která jezdí přes Ústín každý den do práce. Cestu na kole by tudy podle svých slov hodně zvažovala. „Své děti bych tam nepustila,“ dodává.

Teď je silnice průjezdná jedním pruhem. Dělníci se pustili do oprav a část silnice vyfrézovali. Původně chtěl Ústín při opravách průtahu na hotovou jednosměrnou cyklostezku do vesnice navázat. Jenže se ukázalo, že na to, aby byla součástí chodníku, nemá peníze.

„Museli bychom přestěhovat veřejné osvětlení na druhou stranu, protože máme málo místa. Navíc odkoupení pozemku od správy silnic by nás přišlo na 6 milionů, což bychom při rozpočtu 4 miliony korun nezvládli,“ krčí rameny nezávislá starostka Jana Chalupová.

Další nápad byl vyhradit na silnici zvláštní pruh pro cyklisty. „Jenže ty pruhy musí být po obou stranách. Naše silnice je úzká, takže by se tam dva pruhy pro cyklisty nevešly,“ komentuje starostka.

Řešením může být prodloužení směrem na Olomouc

Jedinou nadějí pro odstranění jednosměrky tak zůstává prodloužení cyklostezky na druhou stranu, směrem do Olomouce. Trasu už magistrát připravuje. Její budování rozdělil na tři části. „Jde o to, že všechny subjekty si kladou relativně náročné podmínky pro výkup pozemků a to právě způsobuje zdlouhavé řešení majetkoprávních záležitostí a celou přípravu stavby cyklostezky,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Kdy by reálně mohla stavba začít, nechce mluvčí odhadovat. Rekonstrukce průtahu Ústínem skončí na podzim. Kromě nové silnice bude pro vesnici jedinou změnou nová dopravní značka upozorňující na zvýšený pohyb cyklistů.

autor: mot
Spustit audio