Cyrana z Bergeracu i Rychlé šípy pod širým nebem nabídne Moravské divadelní léto v Olomouci

24. srpen 2018

V Olomouci a blízkém Křelově začíná druhý ročník festivalu Moravské divadelní léto. Přehlídka Moravského divadla Olomouc nabídne během pěti dnů několik inscenací pod širým nebem – premiéru Cyrana z Bergeracu, populární muzikál Noc na Karlštejně, jubilejní sté uvedení Sluhy dvou pánů i Rychlé šípy hostujícího divadla.

Přehlídku dnes zahájí populární muzikál Noc na Karlštejně v prostorách barokního opevnění Křelov. V repertoáru ho má Moravské divadlo už šest let. Poprvé se tak do divadelního léta zapojí i soubor opery a operety. Svou premiéru pod širým nebem bude mít o den později inscenace Cyrano z Bergeracu.

Podle režiséra Romana Vencla bude diváky a nejen je čekat velký zážitek. „Bude to opravdu speciální a výjimečná akce. Myslím si, že ty kulisy křelovského fortu jsou pro toho Cyrana mnohem lichotivější. Přece jen ta samotná pevnost skoro spadá do doby Cyrana z Bergeracu. Bude se střílet do diváků, ten zážitek mají v ceně vstupenky, takže určitě doporučuju, aby přišli a sedli si co nejblíž,“ říká Vencl s úsměvem.

V neděli se program přesouvá do amfiteátru Korunní pevnůstky. Nabídne jubilejní sté uvedení komedie Sluha dvou pánů. V něm si Roman Vencl užívá hlavní roli. „Samozřejmě to venkovní představení Sluhy dvou pánů – my jsme si vyzkoušeli loni na náměstí – má svá specifika, takže se spousta věcí bude muset upravit. S kolegy Ťoupalíkem a Červenkou jsme se rozhodli, že si tu stou reprízu užijeme, jak se patří, na konto ostatních kolegů, kterým jsme připravili několik překvapení, o kterých jsme jim neřekli,“ komentuje Vencl.

Hosté z Uherského Hradiště

Hostem Moravského divadelního léta bude letos soubor Slováckého divadla z Uherského Hradiště. Přiveze inscenaci Rychlé šípy, které s úspěchem uvádí už 18 let. „Speciálně Rychlé šípy z Uherského Hradiště jsou legendárním tamním představením, něco na způsob našeho Sluhy dvou pánů, protože už mají hodně přes sto repríz,“ dodává Roman Vencl.

Všechna představení začínají ve 20 hodin, upřesňuje mluvčí Moravského divadla David Kresta a dodává: „Představení se nikdy neruší předem, ale až na místě v závislosti na tom, jak se bude počasí vyvíjet.“

Pořadatelé radí vzít si s sebou nepromokavou bundu nebo pláštěnku.

autor: bam
Spustit audio