Dalibor Vácha: V běhu. Črta ze života českých legionářů v Rusku za první světové války

24. říjen 2021

Přímo pro Český rozhlas České Budějovice napsal Dalibor Vácha povídku V běhu. Obraz ze života českých legionářů v Rusku za první světové války načetl herec Jihočeského divadla Tomáš Drápela.

Čte: Tomáš Drápela
Napsal: Dalibor Vácha
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v létě roku 2021

Blíží se 28. říjen, tedy den, kdy si připomínáme vznik samostatného Československa v roce 1918. Důležitou úlohu při konstituování nového státu tehdy sehrály také československé legie, tedy čeští a slovenští vojáci, kteří především v Rusku bojovali proti Rakousku-Uhersku, a tím napomohli k jeho porážce a ke vzniku samostatného Československa.

Byli sice kapkou v moři světové války na východní frontě, ale měli svůj velký úkol. Dokázat, že i Češi a Slováci mají právo na svůj vlastní stát, když už mají i svoji vlastní, byť dobrovolnickou armádu.

Dalibor Vácha

Historik, spisovatel a také učitel angličtiny na střední škole. Narodil se roku 1980 v Prachaticích. Vystudoval pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity (obor učitelství angličtiny a dějepisu, poté doktorský obor české dějiny), roku 2012 obhájil disertační práci na filozofické fakultě téže univerzity. Zabývá se především dějinami velkých válek 20. století a československými legiemi v Rusku.

Dalibor Vácha

K legiím se, jak sám říká, dostal náhodou, když byl na praxi v prachatickém archivu a do rukou se mu dostal deník Jana Faláře, kronikáře ze Zdíkova, který za první světové války působil právě v legiích v Rusku. Tehdy to bral jako docela zajímavé čtení, ale nic moc víc. „Úplně jsem tomu propadl až po přečtení Medkových románů a pentalogie Povstalci Karla Fibicha. Nejvíce jsem byl unešený z jejich cesty nazpět do vlasti kolem světa, což vlastně odstartovalo můj již více než dvacet let trvající obdiv k těm obyčejným klukům, co dokázali neobyčejné věci.“

O československých legionářích v Rusku vydal Dalibor Vácha několik knih, například historickou publikaci Bratrstvo: všední a dramatické dny československých legií v Rusku (1914-1918) nebo román Červenobílá obsazený fiktivními i historickými postavami a líčící boje českých a slovenských legionářů v Rusku.

Několik beletristických knih věnoval Dalibor Vácha také událostem druhé světové války. V románu Hranice líčí boje československých vojáků na východní frontě. Na něj pak navazuje román Hoří už Praha?, v němž popisuje události konce války v hlavním městě. Román M+B+M. Josef Mašín, Josef Balabán, Václav Morávek, který v letošním roce vydalo nakladatelství Argo, líčí osudy „Tří králů“, tří nezpochybnitelných hrdinů domácího odboje, kteří neváhali riskovat a položit svoje životy za osvobození vlasti.

V současnosti Dalibor Vácha pracuje na beletristickém zpracování dalšího velkého příběhu. Zaujal ho osud Adolfa Opálky, jednoho z parašutistů, kteří v květnu 1942 provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a v pravoslavném kostele v pražské Resslově ulici za to o pár týdnů později zaplatili životem. Román by měl vyjít příští rok při příležitosti 80. výročí této akce československých výsadkářů.

Dalibor Vácha píše i fantasy romány.

Spustit audio

Související