Dálnice D1 v úseku Přerov-Lipník by mohla být otevřena do 5 let

1. červen 2011

Ministerstvo dopravy dokončilo přípravy budování dálnice z Přerova do Lipníku nad Bečvou. Na čtrnáctikilometrovém úseku se už podařilo vykoupit většinu pozemků a byla udělena skoro všechna potřebná stavební povolení. Teď úřad intenzivně hledá na realizaci autostrády peníze.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského by ministerstvo dálnici z Přerova do Lipníku chtělo dokončit do roku 2015. "Máme většinu stavebních povolení a protože nechceme, aby jejich platnost vypršela a propadla, tak začínáme usilovně s těmi přípravnými pracemi pro hledání potřebných financí. Není to ale nyní tak, že bychom teď startovali bagry a vyráželi směr Přerov, aby se zakously do krajiny a začalo se s výstavbou. Přesto se domníváme, že termín zprovoznění dálnice - přelom let 2015 a 2016 - se dá ještě reálně stihnout," dodal Ptačinský.

Snahu ministerstva dopravy získat peníze na stavbu dálnice z Přerova do Lipníku představitelé regionu vítají. O dobudování této trasy se totiž mluví už deset let. Podle lipnického starosty Miloslava Přikryla by se autostráda ještě ale měla dokončit mezi Říkovicemi a Přerovem. Tyto dva úseky jsou na D1 poslední, které chybí mezi Prahou a Ostravou.

autor: sra
Spustit audio