Dálnici D35 u Moravské Třebové chtějí silničáři stavět za šest let

7. únor 2018 12:10

Ministerstvo životního prostředí vydalo povolení pro stavbu další části budoucí dálnice D35, jde o 20kilometrový úsek od Starého Města u Moravské Třebové směrem do Mohelnice v Olomouckém kraji. Má to ale taky několik podmínek, které budou muset investor i stavbaři dodržet.

Tzv. souhlasné stanovisko MŽP vyjmenovává hned 25 podmínek, které zahrnují například vypracování  protihlukových analýz a opatření. Je tam i požadavek na vypracování dokumentace  pro budoucí biokoridory tak, aby živočichové mohli pod dálnicí migrovat.  

V Přívratě u České Třebové vzniknou podchody pro žáby

Jeden z prvních podchodů pro obojživelníky v obci Těrlicko

Podchody pro bezpečný přechod přes silnici nemusí sloužit jenom lidem. V obci Přívrat u České Třebové je brzy budou mít i žáby a čolci. Kraj tam nechá za víc než 3 miliony korun postavit jedny z prvních podchodů pro obojživelníky v České republice.

    

Podle investora, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), by stavba zmiňovaného úseku měla začít v roce 2024. Do té doby bude nutné vykoupit potřebné pozemky a vybrat zhotovitele.

Dálnice navíc povede kopcovitým terénem česko-moravského pomezí a stavba to podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla bude technicky náročná: „Výkupy pozemků zahájíme ihned po získání pravomocného územního rozhodnutí. Stavba má 13 mostů na hlavní trase o celkové délce 3100 metrů a stavět budeme i tunel o délce zhruba 1000 metrů.“

Na Pardubicku se má stavět už letos

Na trase z Opatovic na Vysoké Mýto začal vloni archeologický průzkum a ten stále pokračuje a v terénu jsou místy vidět obrovské haldy ze skrývek zeminy.

O první úsek Opatovice - Časy se podle ŘSD uchází osm firem, o druhý Časy - Ostrov sedm společností. Vládou jmenovaná komise se nabídkami prý stále zabývá. Obě stavby by ŘSD rádo zahájilo ve 2. čtvrtletí letošního roku, konkrétní termíny ale určí až výsledky výběrových řízení.

Jako první by se měly budovat nejnáročnější stavby, tedy mosty a estakády, stavební povolení na to silničáři mají.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio