Další Vánoce na covidovém oddělení. Doufali jsme, že už se to nestane, shodují se sestry z olomoucké fakultní nemocnice

26. prosinec 2021

Zdravotní sestry Alice Fialová a Marta Matějčková jsou takzvané cestovní sestry olomoucké fakultní nemocnice. Působí na těch odděleních, na kterých jsou zrovna potřeba. V poslední roce a půl je jejich nejčastějším pracovištěm covidové oddělení. Sloužit tam budou i služby o Vánocích a na přelomu roku.

„Já osobně jsem si myslela, že už se tam nevrátila.“

„Taky jsem si nemyslela, že budeme další Vánoce trávit na covidu a těch pacientů bude zase tolik. Doufali jsme, že tohle už se nestane.“

Zdravotní sestry olomoucké fakultní nemocnice Alice Fialová a Marta Matějčková se ve svých vyjádřeních návratu na covidové oddělení shodují. Obě jsou k zastižení mimo službu ve vzácné chvíli volna. „Oproti listopadu je to trochu lepší, ten tlak není tak velký. Za týden ale může být zase všechno jinak,“ říká Fialová.

Návštěvy jen pro těžce nemocné

V nemocnici i během svátků platí zákaz návštěv. „V celé fakultní nemocnici jsou bohužel návštěvy stále zakázány, což je pro pacienty těžké, protože se během Vánoc nemohou setkat se svými příbuznými. Návštěvy jsou povolené jen u pacientů ve velmi špatném stavu,“ dodává Fialová.

Personál se přesto snaží vytvořit vánoční atmosféru. „Ale je to v tom nemocničním prostředí obtížné. Na chodbě máme vánoční stromeček, ale výzdoba je omezené vzhledem k tomu, že jsme infekční oddělení,“ popisuje Alice Fialová.

Na covidová (ale ani jiná) oddělení nemocnice sice lidé za svými blízkými nemohou, zdravotní sestry ale od nich pro pacienty občas převezmou nějaký dárek pro zpestření nemocničních dnů.

V olomoucké, ovšem i dalších nemocnicích v kraji se zdravotníci stále starají o desítky pacientů s covidem.

autor: bas
Spustit audio