Další zimní sezona bez plesů. Někteří je rovnou ruší, jiní s nadějí přesouvají na pozdější termíny

23. leden 2022

Plesům a tanečním zábavám obvykle patří první měsíce roku. Letos je ale jejich sezona stejně jako loni poznamenaná pandemií koronaviru. 

Podle aktuálních opatření sice společenské akce zakázané nejsou, může se jich ale účastnit maximálně sto lidí, kteří navíc musí mít nasazené respirátory. Mnohé školy, samosprávy a firmy kvůli tomu plesy ruší nebo odkládají.

„Maturitní ples církevního gymnázia zrušen, obecní ples Želeč zrušen, v Orlovicích jsme měli hrát na plese Sokolu, nebude ani reprezentační ples Moravské střední školy, hasiči Černovír. No prostě jedno za druhým,“ sklání se zpěvačka olomoucké hudební skupiny Fantajm Veronika Pavlová nad kapelním diářem, který byl v lednu a únoru původně zaplněný hraním na plesech. Většina z plánovaných akcí se ale zrušila, zbytek je s otazníkem.

Dopady jsou finanční, ale i psychologické

„Přicházíme o celou sezonu, což je samozřejmě znát finančně, ale má to i svůj psychologický dopad. Chybí nám kontakt s publikem,“ dodává Pavlová. Stejně jako v loni touto dobou se tak i teď kapela zatím schází jenom na příležitostných zkouškách. Jejím členům nezbývá než doufat, že s příchodem jara se situace zase zlepší a ztracenou plesovou sezonu si vynahradí třeba tou svatební.

Velkou radost ze současné situace nemá například ani manažer jednoho z olomouckých kongresových hotelů Tomáš Rousek. Pořád ale doufá, že zimní společenské akce bude možné uspořádat na jaře. „U nás v letošním roce mělo proběhnout dohromady deset plesů. Aktuální stav je takový, že z těch deseti plesů se jeden nadobro zrušil, osm se jich přesunulo do březnových termínů a jeden jsme přesunuli na termín 1. dubna,“ zmiňuje Rousek.

Asi největší problém znamená útlum společenské sezony pro samotné pořadatele plesů. „Pro agentury, které v této oblasti pracují, je toto období velmi těžké zvládat. Dva roky za sebou už nebyly ani vánoční večírky,“ konstatuje například Viktor Šebesta, jednatel produkční agentury, která pořádá například ples Olomouckého kraje. I ten je stejně jako loni zrušený. Celkové ztráty za sezonu podle něj dosahují řádově milionů korun.

Spustit audio