Darovanou nemovitost můžete získat zpátky, říká právnička Lenka Příkazská

6. prosinec 2016
Právní poradna

Nový občanský zákoník na to myslí a přesně popisuje situace, za kterých je to možné. Například, když se k vám obdarovaný přestane dobře chovat anebo se když se ocitnete zcela bez prostředků.

„Máma darovala svému synovi, když mu bylo 15 let, dům s tím, že si tam zřídila věcné břemeno. To ale časem zrušila. Syn se k ní pak začal chovat tak, že od něj musela odejít. Psychicky ji týral. Když jsem jí třeba přivezla nákup, nepustil mě do domu a máma si pro něj, přestože špatně chodila, musela přijít sama ke dveřím. Nešlo to tak dál, vzala jsem si ji k sobě,“ popisuje obtížnou situaci v rodině jedna z posluchaček a ptá se: „ Dá se s tím něco dělat, když už je to těch 50 let?“

JUDr. Lenka Příkazská zdůrazňuje, že zákon stanovuje jednoroční lhůtu pro rozhodnutí, jestli svůj dar odvoláme nebo neodvoláme od chvíle, kdy vyjde najevo nepřístojné chování. Jde o tzv. odvolání daru pro nevděk. „Pokud padesát let syn týrá psychicky svou maminku, tak je to víc než jen rozpor s dobrými mravy.“

Darování si promyslete a smlouvu nechte zkontrolovat

Při darování nemovitých věcí (pozemku, bytu nebo domu) musíte uzavřít písemnou darovací smlouvu. Ta podléhá následnému zavkladování do katastru nemovitostí. V rámci smlouvy se specifikuje darovaná nemovitost. Podpisy musí být úředně ověřeny. Pokud není něco ve smlouvě v pořádku, katastrální úřad ji vrátí.

„Nejčastější chybou je nesprávný popis nemovitosti. Případně nesrozumitelnosti a nejasnosti v textu. Musí tam být jednoznačně řečeno, že se nemovitosti bezplatně darují a že ji dárce přijímá,“ konstatuje Lenka Příkazská.

Závěť nebo dar

Závěť je institut pro případ smrti. K převodu vlastnického práva dochází až smrtí zůstavitele. Kdežto k darování dochází v okamžiku, kdy osoby sepíší darovací smlouvu. Ke dni podání návrhu na vklad vlastnického práva nabývá obdarovaný nárok na vlastnické právo té věci.
„Určitě je dobré pamatovat na zadní kolečka a zřídit pro sebe věcné břemeno, abyste nezůstali bez střechy nad hlavou,“ zdůrazňuje přerovská právnička.

autor: voj
Spustit audio