Dát dohromady dobrý tým není jednoduché, říká šéfkuchař František Pospíšil

Sehnat kvalitní kuchaře je těžké. „Děcka toho po škole moc neumí a mnozí to ani dělat nechtějí,“ konstatuje František Pospíšil, šéfkuchař olomouckého Lobsteru. Proto přijímá i amatéry, kteří jsou pro obor zapálení.

On sám studoval na Hotelové škole Vincenze Priessnitze v Jeseníku. Po absolvování se pohyboval v síti Ambiente v Praze. „Naučil jsem se dělat domácí těstoviny, neapolskou pizzu a pracovat s rybami,“ vzpomíná.

Šéfkuchař František Pospíšil

Před pár lety si v rodném Zábřehu otevřel italskou restauraci. Trvalo několik let, než si získal klientelu. Těšilo ho, že za ním jezdila i ze vzdálenějších míst. Podnik zavřel na jaře, přispěla k tomu i koronavirová pandemie. „Ale důvodů bylo více, třeba to, že jsem v Olomouci začal šéfovat,“ přiznává František Pospíšil.

Lidé jsou podle něj mnohem náročnější než dříve. „A je to tak v pořádku. Prostě jim nemůžete dát na talíř cokoli a čekat, že budou potichu a spokojeně to snědí. Cestují, jsou znalejší.“ On sám rád zkouší kuchyně jiných regionů. „Je potřeba sledovat, jak se gastronomie vyvíjí a jak se dají jídla dělat novými způsoby,“ říká olomoucký šéfkuchař František Pospíšil.

autor: voj
Spustit audio