David Vaughan: Hear my voice je kniha o nás v nouzi

15. říjen 2018

Dětství prožil v zapadlém koutě jihoanglického venkova, v hrabství Kent. Dodnes se tam rád vrací, i když za svůj domov považuje Prahu, ve které vyučuje a píše. Jeho nejnovějším opusem je anglická verze knihy věnované Mnichovu 1938.

„Když jsem roku 1991 poprvé přijel do Prahy, netušil jsem, že tady zůstanu příštích 28 let, že tady založím rodinu a budu toto město, potažmo Českou republiku považovat za svůj domov", říká spisovatel, novinář a pedagog David Vaughan (*1966), rodák z Cantenbury.

Moji rodiče byli velcí romantici, měli rádi krásu a upřednostňovali ji před pohodlím a praktičností. A proto hrázděný dům, který pochází z dávné doby a ve kterém jsme bydleli, neopatřili ani ústředním topením, ani dřevěnou podlahou. Žili jsme tak trochu jako v 19. století, podobni románovým hrdinům Charlese Dickense. Lidé z okolí se na nás dívali s velkou dávkou nedůvěry, a když jsem začal chodit do školy, považovali mě za outsidera. Já měl ten kout světa moc rád, leč musel jsem odejít.

V Oxfordu vystudoval francouzskou a německou filologii, jeho prvním angažmá se roku 1986 stal tehdejší Západní Berlín.

David Vaughan: Slyšte můj hlas

Život v rozděleném městě mě fascinoval. Bylo to nepřirozené vidět, že v jedné části vládne demokracie a ve druhé totalita. A proto jakmile padla Berlínská zeď, musel jsem být u toho. Cítil jsem to coby svou povinnost být osobně přítomen tomuto dějinnému zlomu, kdy se setkají ti, kteří byli po léta rozděleni. Je to podobné, jako když se Česko ocitlo zpátky v Evropě. Přináší to pochopitelně své těžkosti a problémy, to je ale přirozené. Je to jako v rodině, naučit se žít se všemi, chce vzájemnou toleranci i respekt. Kdybych já tlačil na své děti a nutil je násilím k něčemu, jistě by to nebylo dobré pro ně ani pro mě.

Český rozhlas Vltava v roce 2013 odvysílal v premiéře sérii dokudramat věnovanou Mnichovu 1938. Pod stejnojmenným názvem Slyšte můj hlas vyšla o rok později knižně. Nyní se příběh mladého anglického novináře, který se na jaře 1938 ocitne v Praze a začne pracovat v tehdejší redakci Radiojournalu, prvně dostává k anglickým čtenářům. „Hear my voice je kniha o nás v nouzi,“ uzavírá David Vaughan.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.