Debata o faktech, ne mýtech, má svoji cenu, říká rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller

„Lidé, kteří mají názor nepodložený znalostmi a fakty, jsou jen lidé s názorem,“ je přesvědčený profesor Jaroslav Miller.

Česká společnost se podle jeho názoru dostala do klinče v řadě otázek týkajících se budoucího vývoje země, demokratického uspořádání státu, otázek svobody nebo migrace. Jediný recept, který podle něj existuje, je mluvit spolu. „Koneckonců univerzita se o to snaží prostřednictvím projektu Občanská univerzita. Jezdíme za lidmi do domovů seniorů, do škol, zvou si nás starostové obcí a měst,“ říká. Mluvit mezi sebou bez arogance a vášní, trvat na racionální debatě přinese podle profesora Millera své ovoce.

V únoru letošního roku nastoupil na univerzitě do svého druhého funkčního období s dobrým pocitem, že se podařilo řadu věcí úspěšně rozběhnout. Velmi hrdý je mimo jiné na práci s absolventy, se kterými univerzita navázala pravidelnou komunikaci. „A vědecky patříme ke čtyřem, pěti elitním institucím v České republice a ve střední Evropě,“ dodává.

Univerzita Palackého v Olomouci nedávno získala autonomii a právo rozhodovat sama o svých vlastních studijních oborech. „Můžeme si nově vystavět strukturu studijních oborů tak, aby to vyhovovalo naší představě o vzdělávání ve 21. století. Zohledňujeme zájmy zaměstnavatelů v regionu a samozřejmě chceme, aby nabídka byla komfortní a dostatečně náročná i pro studenty,“ vysvětluje rektor Univerzity Palackého, která míří i na meziuniverzitní obory. Připravuje například obor průmyslový design ve spolupráci s ostravskou Vysokou školou báňskou.

autor: voj
Spustit audio