Děčínský zámek připravil nový prohlídkový okruh se vzácnými obrazy

26. červen 2014
Česko – země neznámá

Byla to dlouhá a mnohdy strastiplná cesta. Na místě děčínského zámku stávalo už ve 12. století dřevěné hradiště, první písemná zmínka o něm pochází z roku 1128. O dnešní podobu stavby se zasloužil rod Thun-Hohensteinů, který tu pobýval více než 300 let – až do roku 1932, kdy Thunové zámek z finančních důvodů odprodali státu.

Zámek byl poté přebudován na kasárna – postupně se tu vystřídaly armády československá, německá, znovu československá a posléze tu byla i posádka sovětská. V roce 1991 dostal zámek nového pána a hospodáře – město Děčín a nemůže si na něj stěžovat. Postupné rekonstrukce vracejí zámku jeho bývalou krásu a vznešenost.

V loňském roce byly pro veřejnost otevřeny tzv. Knížecí zahrady a letos čeká návštěvníky nový prohlídkový okruh, který přibližuje život na zámku a zároveň prezentuje pět desítek obrazů a stovku grafik z kdysi rozsáhlé thunovské sbírky. K nejcennějším patří portréty císaře Ferdinanda III. a jeho budoucí manželky, španělské infantky Marie Anny. Obrazy pocházejí z tvůrčího okruhu proslulého barokního malíře Diega Velázqueze.

Páv v zahradě

Děti pak nejspíš zaujmou dětské pokojíky s hračkami, kterým vévodí zvláštní mechanický koník, imitující skutečnou jízdu na koni. Ostatně pro děti má děčínský zámek speciální prohlídku, při které si mohou věci i osahat a něco prý dokonce i ochutnat, navíc jim tu zámecké děti nechaly i vzkazy, které malé návštěvníky dovedou až k odhalení tajemství. Romantiky a dobrodruhy může zámkem provázet Černý rytíř – kdysi hrabivý a lstivý Zikmund z Vartenberka.

Prohlídky zámeckých pokojů a zdejších barokních perel, od skvostné kaple přes salla terenu nebo gloriet až ke konírnám, můžete proložit procházkou Knížecími zahradami, parkem či Růžovou zahradou. Ztracené síly vám pak pomůže doplnit zdejší stylová zámecká kavárna. Upravené prostory si lze i pronajmout pro různé společenské a kulturní akce, je tu možnost přenocovat v zámeckém apartmánu nebo pokoji.

Sluneční hodiny

Dívky, které se chtějí alespoň jeden den cítit jako skutečná princezna, tu mohou mít i svatební obřad.

Spustit audio