Dělají, co můžou. Odběrové místo na testování v jičínské nemocnici prochází zatěžkávací zkouškou

20. říjen 2020

Nervozita, emoce, rozhořčení. V dlouhé  frontě u odběrového testovacího místa na COVID 19 v areálu Oblastní nemocnice v Jičíně to nepříjemně vře. Napětí se násobí ve chvíli, kdy se zdravotníci potýkají s výpadkem počítačové techniky a objednané časy odběrů se dál posouvají.

Monika Köstingerová, hlavní sestra Oblastní nemocnice v Jičíně, se dívá na frontu u odběrového místa, která se táhne z Bolzanovy ulice.

Čtěte také

Podle ní je od začátku pandemie zatím nejdelší, je v ní i hodně rodičů s dětmi: „Přestože máme objednávkový systém, tak se nám to v posledních dnech už trochu vymyká kontrole. A s tím jde ruku v roce i nervozita nebo dokonce agresivita čekajících. Když tam je nějaký podněcovač, který nabádá frontu, aby se nějak ozývala a byla nepříjemná, tak ten dav strhne. Takových lidí je naštěstí minimum, většinou jsou trpěliví. Musí chápat, že se situace vyvíjí každým dnem. Třeba ještě před deseti dny nám stačilo necelých čtyřicet míst v odběrovém stanu a za pár dní je všechno jinak. Prodloužili jsme proto odběrový čas o hodinu, tak doufáme, že se situace zklidní."

Zdravotníkům, kterých je aktuálně nedostatek, teď lidé nejvíc usnadní práci tím, že se na testování budou objednávat přes registrační systém. A to i v případě, že je na odběr pošle praktický lékař nebo hygienická stanice.

Denně odeberou až 150 vzorků, výsledky se pacienti dozvědí do 36 hodin.

V pondělí v prostorách gynekologie otevřeli v pořadí už třetí covidové oddělení. Podle náměstka léčebně preventivní péče Lubomíra Voltra je v něm k dispozici dalších čtrnáct lůžek. Dvě předchozí s celkem 28 lůžky už jsou na hranici své kapacity.

Zatím zvládají, ale s vypětím všech sil

V jičínské nemocnici zatím situaci související s onemocněním COVID- 19 zvládají, dál ale řeší nedostatek ochranných pomůcek pro zdravotnický personál. Odběrových sad je teď sice dostatek, dlouhodobě se nedostává rukavic, plášťů a čepic. Tyto komodity scházejí v celé zemi.

Čtěte také

I Monika Köstingerová zažívá vyčerpávající zápřah, mj. organizuje i zprostředkování dalších mediků a studentů zdravotnických škol, střídá se ve službách na odběrovém místě.

Povahou optimistka působí na první pohled energicky a svižně reaguje na problémy, kterých teď s nárůstem počtu pozitivně nakažených přibývá.
„Zvládáme to, ale už jsme opravdu na hranici možného, potřebujeme pomoc zvenčí a chystáme výzvu pro veřejnost."

Obrátí se v ní na spoluobčany, kteří by do budoucna byli ochotni v jičínské nemocnici vypomáhat. Bez pomoci se tam totiž neobejdou, protože i ve stávajícím týmu zdravotníků přibývá nakažených.

Hlavní sestra Oblastní nemocnice v Jičíně Monika Köstingerová neztrácí optimismus

Hlavní sestra jičínské nemocnice na závěr vzkazuje, aby byli lidé trpěliví. „Nikdo z nás takovou situaci ještě nezažil. Pereme se s ní jak můžeme."

Dodává, že zdravotnický personál v odběrovém stanu má svou práci, odběrovou dělá navíc.
„Jsou tam dobrovolně, jsou to skvělí lidé s dobrým srdcem, kteří své povolání berou jako poslání. Ráda bych jim poděkovala, stejně jako všem těm, kteří jsou na covidových odděleních nebo jakkoliv přispívají k tomu, abychom to společně zvládli."

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.