Dělat něco pro druhé, o tom právě 'hasičina' je

8. leden 2016

Hned dvě specializace mají dobrovolní hasiči z olomoucké městské části Droždín. V krizových situacích zachraňují na vodě a také se starají o nouzový kontejner přežití.

Kromě toho samozřejmě nechybí ani jejich práce pro vesnici a sbor.

„V našem kraji máme speciální kontejnery dva, oba jsou uložené na centrále v Olomouci. Zatím jsme je využívali naštěstí jen cvičně. O jejich použití se ale uvažovalo například při povodních v Troubkách, jsou mobilní a lze je umístit kamkoli,“ vysvětluje velitel zásahové jednotky droždínských hasičů, Petr Spáčil.

Na stupni požární ochrany je jeho tým zařazený do páté kategorie, na starost tak má hlavně technickou část pomoci.

„Loni jsme měli celkem sedm zásahů. Hořely kontejnery, posed v lese, také jsme dělali dozor při městských společenských akcí. Nejvíc jsme ale pomáhali při úklidu po červnové vichřici. Silný vítr tehdy ze seníku místního zemědělského družstva odnesl střechu,“ rekapituluje velitel, který je ve své funkci už dvacátým rokem.


Fakta o sboru:
1. Založen: 12. 3. 1893
2. Jméno starosty: Milan Brablík
3. Jméno velitele jednotky: Petr Spáčil
4. Počet členů: 80 členů celkem, 23 žen, 17 dětí, výjezdová jednotka má 17 členů
5. Technické vybavení: automobil Mercedes-Benz SPRINTER se zásobou vody800 litrů, Motorový člun pro 8 lidí, 3 kalové čerpadla, 2 plovoucí čerpadla, 2 motorvé pily, dýchací technika, elektrocentrála a PS-8, PS-12 aPS-15 pro sportovní družstva.
6. Největší úspěch: Družstvo žen se umístilo již podruhé na 3 místě v Hanácké extralize.

Hasiči z Droždína jsou však vidět nejen v blízkém krajském městě, ale také u nich na vesnici. „Během roku chystáme celou řadu různých akcí, pro děti ale i zábavy pro dospělé. Jaká je ta nejoblíbenější? Asi ta kterou jsme nazvali Setkání hasičů s obyvateli Droždína. Pořádáme ji vždy koncem srpna a je ve stylu dětského dne i s hasičskou pěnou, večerní program je určený pro dospělé. Máme zábavu, která trvá do rána,“ přidává se s popisem starosta sboru Milan Brablík.

Sbor o 80 členech je vyhlášený také letními hasičskými tábory pro děti. „Tábory děláme od roku 1985 každé léto. Napřed to byl týden, pak deset dní a několik posledních několik let s dětmi trávíme vždy čtrnáct dní. Zájem je velký,“ přidává se Marie Prášilová, která se o malé táborníky stará a také je někdejší starostkou sboru.

Historie droždínských hasičů je dlouhá. Založení sboru se totiž datuje k 12. březnu roku 1893.

„Podle protokolu zahájil ustanovující valnou hromadu pan Jindřich Krigsfeld, který přítomným vysvětlil, jak je důležitá Jednota hasičská v každé vesnici. 21.3.1893 od fy Smékal Čechy pod Kosířem čtyřkolovou ruční stříkačku za 650 zlatých. To už byla na tehdejší dobu mocná zbraň proti ničivému ohni, která je velkou chloubou sboru. Historická stříkačka je plně funkční. Tehdy se začala historie našeho sboru, trvá bez přestávky dodnes a věřím, že bude pokračovat ještě hodně dlouho,“ doufá starosta.

Historická hasičská trubka

Hasičem je i s drobnou přestávkou v mládí, už od dětství. „Na chvíli jsem přestal kvůli fotbalu, ale pak jsem se vrátil. Vždycky mě bavila práce s technikou a taky to, že chystáme věci a akce pro lidi. Dělat něco pro druhé, o tom právě hasičina je,“ vysvětluje.

A jak hasiče místní vnímají? „Na veškerém dění v obci se podílíme, ať už pomáháme nebo jej sami chystáme. Daří se nám i v požárním sportu, kdy máme družstva od dětí až po veterány. A když lidé potřebují pomoc, nikdy neřekneme ne. Hasičská tradice je v naší vesnici dlouhá, hasiči sem odjakživa patří,“ doplňuje Petr Spáčil.

Pro Sbor dobrovolných hasičů z Droždína můžete hlasovat celý týden až do pátku 15. ledna do 15ti hodin, a to formou SMSek ve tvaru DOBRACI (mezera) DROZDIN na číslo 90 011 04. Cena jedné SMSky jsou 4 koruny.

SDH Droždín
autor: Petra Pášová denik.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.