Dělníci na nábřeží v Přerově pracují na stavbě zídek, které mají chránit před případnými povodněmi

30. duben 2022

Na stavbě další protipovodňové ochrany za více než 70 milionů korun pracují dělníci v Přerově. Zídky, které vybudují na březích řeky Bečvy u centra města a v Rybářské aleji, by měly zadržet padesátiletou vodu. Kvůli výstavbě muselo jít už dříve k zemi na 130 stromů. Teď dělníci rozřezávají asfaltový povrch cyklostezky. Kolaři o ni ale nepřijdou.

Rybářskou alejí přijíždí důchodce pan Miroslav, u značky se zákazem vjezdu ale seskakuje z kola a míří k sídlišti, kudy chce uzavřený úsek cyklostezky objet. „Hodně to tu omezilo. Musí se to ale udělat a doufejme, že to bude ku prospěchu věci,“ říká Miroslav.

O pár desítek metrů dál pracují tři dělníci a s pomocí speciální řezačky likvidují asfaltový povrch cyklostezky. „Celý úsek má zhruba 500 metrů a už 250 metrů máme nařezáno a teď pokračujeme z druhé strany směrem od nemocnice k lávce. A jsme zhruba v půlce,“ říká Jiří Míka, vedoucí stavby.

Stavba protipovodňových zídek v Přerově

To ale není jediný úsek, kde v současné době vodohospodáři pracují. Jsou také v centru města na nábřeží Doktora Edvarda Beneš. „Tam se děje v podstatě něco podobného,“ vysvětluje Petr Chmelař, mluvčí Povodí Moravy. „Na obou místech dojde k výstavbě protipovodňových zídek. Zatímco tady v lokalitě, kterou označujeme jako U tenisu, budou zídky poměrně ve velké délce a budou relativně nízké, tak tam budou v kratší vzdálenosti, ale budou o poznání vyšší,“ dodává Chmelař.

Práce by vodohospodáři ve městě měli dokončit přesně za rok. Cyklisté se pak u Bečvy dočkají obnovení cyklostezky a vysazené tu budou taky nové stromy a keře. „Byl stanoven náhradní druh výstavby platan javorolistý a bude zde vysazeno více než sto kusů této dřeviny. Bude zde probíhat i výstavba dalších dřevin, zejména velké množství keřů,“ uzavírá mluvčí Povodí Moravy.

autor: kra
Spustit audio