VIDEO: Jak se boural Transgas. Na časosběrném záznamu zmizí stavba během čtyř minut

18. březen 2020

Deset měsíců jsme zaznamenávali bourání budovy Transgasu pomocí kamer umístěných na střeše rozhlasu. Ze záznamu nyní vzniklo „timelapse“ video dokumentující celý průběh demontáže komplexu.

Demolice budovy na pražských Vinohradech začala koncem března 2019, dovnitř areálu a na stavbu nebylo kvůli vysokému plotu vidět. Přímo na střechu Českého rozhlasu jsme ale umístili kameru, která fungovala jako slow TV a zaznamenávala mizení budovy od začátku až do konce.

Jako první šly k zemi dominanty Transgasu, tedy obě výškové budovy a objekt bývalého dispečinku. Následovaly zbývající části objekty, například majestátní schody směrem k budově. Pláště rozstříhaly hydraulické stroje a kovovou konstrukci odstranili dělníci pomocí autogenu.

Transgas 10. 2. 2020

Střechy hlavních budov odstranili sbíječkami, dělníkům pomáhalo několik malých bagrů. „Na věžových stavbách jsme po demolici střešní betonové desky zahájili odstranění nosní ocelové konstrukce střechy,“ popsal začátkem května 2019 pro iROZHLAS.cz mluvčí majitele Transgasu, developerské společnosti HB Reavis, Jakub Verner. Už odstranění střešní krytiny bylo podle něj nevratným zásahem do skeletu objektu.

Plán demolice Transgasu

„Přímým video přenosem a záznamem se záběry demolice budovy Transgas jsme navázali na tradici dlouhodobých online internetových přenosů, které Český rozhlas realizuje od roku 2000 a díky kterým mohli naši posluchači vidět například hnízdění sokolů, život pražských goril nebo práci afrického sochaře na svém díle,“ uvedl ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina.

autor: tvod

Související