Den lidských práv připomněli studenti v Olomouci psaním dopisů

10. prosinec 2013

Studenti z právnické a lékařské fakulty olomoucké univerzity podpořili Maraton psaní dopisů. Chtějí tak upozornit na lidi z celého světa, kteří jsou nespravedlivě stíhaní, věznění nebo utlačovaní. Vloni lidé na celém světě odeslali téměř dva miliony výzev.

Akci pořádá Amnesty International. Cílem je poslat co nejvíce dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí a skupin.

Podle zkušeností Amnesty International se přibližně ve třetině případů podaří dosáhnout zlepšení situace.

„Jabbar Savalan z Ázerbajdžánu byl propuštěn,“ uvádí dobrovolník Roman Nešetřil. Dvacetiletý blogger byl uvězněný na dva a půl roku za vykonstruovaný drogový delikt.

Také díky mezinárodní aktivitě jako je Maratóo psaní dopisů byl Savalan propuštěný v prosinci 2011.

Studentka práv Marie Sýkorová věří, že pokud selže oficiální právní cesta, musí nastoupit alternativa - třeba psaní dopisů:

„Pokud to nejsou právně schopní řešit v tom daném státě, tak se musí pomáhat okolo mezinárodně,“ uvádí.

Akci podpořili již poněkolikáté také studenti gymnázia v Českých Budějovicích. Vloni odeslali na 200 dopisů.

U každého případu mají studenti vzorový dopis, kromě afrických zemí píší i do Běloruska nebo Ruska.

„Buď to napíší svými slovy nebo - v případě, že si v tom jazyce tak nevěří - přepíší ten vzorový dopis. A pak je na tom důležité to, že ten student musí s tím dopisem na poštu, zjistit si, kolik stojí známka třeba do Běloruska, a za vlastní peníze dopis odeslat," říká učitel z českobudějovického gymnázia Jiří Krejčí.

autor: bam
Spustit audio