Den svatého Martina byl v dobách minulých dnem výplaty a oslav

Den svatého Martina býval na venkově dnem, kdy čeleď dostávala výplatu za uplynulý rok. Chasníci a děvečky si buď hledali novou službu, nebo obnovovali smlouvy s hospodářem, u kterého sloužili. Vždycky se všechno patřičně oslavilo a část výdělku tak zůstávala ještě ten večer v hospodě. K tomu dni také patří mnoho pranostik a zvyků.

Asi nejstarším z nich je pečení husy. Svatý Martin se podle legendy schoval mezi husy, aby nebyl zvolen za biskupa. Svým hlasitým kejháním ho ale prozradily. A zapomenout nesmíme ani na svatomartinské víno. Už císař Josef II. si připíjel na den svatého Martina poprvé novým vínem. Myslím, že je moc dobře, že obě tyto tradice přetrvávají dodnes. Tak na ně nezapomeňte a dopřejte si. Vaše Iva Hüttnerová.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.