Dění v Kulturverbandu v Brně. Vzpomínka na Karla Kryla. Medailonek Josefa Hegena

19. duben 2024

Po delší době jsme se opět vydali do Brna, abychom se paní Eleanor Jeřábkové zeptali, co je nového v tamním Kulturverbandu. Zaujala nás výuka odborné němčiny pro vysokoškoláky nebo práce s menšími dětmi.

Připomínáme si také nedožité osmdesátiny písničkáře Karla Kryla, který rok po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa požádal o politický azyl v západním Německu.

Usadil se v Mnichově, kde časem začal spolupracovat s rádiem Svobodná Evropa. V Mnichově také před 30 lety také zemřel. Z našeho archivu jsme vybrali 10 let starý rozhovor s vdovou po Karlu Krylovi, Marlene Kryl o zpracovávání literární a hudební pozůstalosti Karla Kryla.

Medailonek Josefa Hegena

Závěr pořadu patří medailonu východoněmeckého politika Josefa Hegena. Narodil se 23. dubna 1907 v Podhoří/Hunschgrün u Karlových Varů.

Hegen, povoláním horník, už v 17 letech vstoupil do Komunistické strany Československa a začal pracovat v jejím aparátu. Po vzniku protektorátu utekl do Sovětského svazu, kde prošel partyzánským výcvikem a v roce 1943 byl vysazen na území Polska, kde ho ale záhy zatknulo gestapo.

Několik měsíců strávil v různých věznicích, nakonec byl poslán do koncentračního tábora Mauthausen, kde se dožil konce války.

Pak se vrátil do Československa, kde jako komunistický funkcionář organizoval dobrovolné přesidlování německých komunistů z Československa do sovětské okupační zóny.

V roce 1946 odešel do východního Německa i on. Vstoupil do SED, místní obdoby komunistické strany. Svou kariéru zakončil jako zástupce ministra zahraničí NDR a státní sekretář. Josef Hegen zemřel v roce 1969 – je pohřben na berlínském hřbitově Friedrichsfelde, kde odpočívá řada německých komunistů a socialistů.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio