Denně klikují na podporu válečných veteránů. Olomoučtí záchranáři se zapojili do Výzvy 22

22. prosinec 2016

Olomoučtí hasiči a záchranáři se zapojili do Výzvy 22. Během 22 dnů musí každý den udělat 22 kliků. Každý den totiž spáchá ve světě v průměru 22 válečných veteránů sebevraždu.

Posttraumatický stresový syndrom způsobuje, že ne každý veterán se dokáže srovnat s tím, co v misi prožil a právě oněch 22 jich denně sáhne ke krajnímu řešení. Ti, co se do výzvy zapojí, vzdávají tak čest těm, kteří tu už nejsou. Česká armáda jde naopak cestou prevence.

Psycholog olomoucké vojenské nemocnice František Zakopal prochází učebnou. U stolů s počítači sedí 18 lidí. Část z nich jsou vojáci, kteří mají odjet do zahraniční mise a druhá část zájemci o službu v armádě. Snaží se splnit psychologické testy.

„Služba v armádě, notabene v zahraniční operaci je vysoce náročná především po psychické stránce. Oni se setkávají s vysokou mírou stresu a zátěže a my potřebujeme zjistit, jak na tom jsou,“ říká.

Ne každá armáda ale podobnou psychologickou přípravu svým příslušníkům zajišťuje. A to je právě podle Františka Zakopala důvod, proč každý den na světě 22 válečných veteránů spáchá sebevraždu.

Poukázat na to a podpořit je se teď rozhodli záchranáři z Olomoucka. Zapojili se do akce nazvané Výzva 22. Počet účastníků každý den roste.

„V Olomouci se to šíří velmi rychle. To spojení přišlo díky kolegovi, který dřív sloužil u armády. Odtud to bylo už jednoduché dostat mezi záchranáře,“ říká Zdeněk Hošák, mluvčí olomouckých hasičů.

Jen na Olomoucku v současnosti klikuje na pět desítek záchranářů. A nezapojili se jen fyzicky zdatní. Ti se slabšími pažemi denní limit kliků plní po částech.

„Myslím si, že právě ti, co mají pevnou vůli a chtějí pomáhat, se toho chytli,“ uzavírá Zdeněk Hošák.

autor: kra
Spustit audio