Denní stacionář v Jeseníku bojuje s nevyhovujícími podmínkami. Město budovu opravuje jen minimálně

7. březen 2018

Charita Jeseník hledá nové místo pro svůj denní stacionář Šimon. Už skoro 20 let ho provozuje v budově pronajaté od města na sídlišti pod Chlumem. Podle vedení zařízení je ale zanedbaná a pro péči o lidi s kombinovaným postižením nevhodná.

Bývalá mateřinka a jesle dnes slouží jako stacionář pro mentálně i tělesně postižené. Využívají ho i vozíčkáři, velká část budovy je ale pro ně zcela nedostupná kvůli schodům. Přístupné je pro ně jen vyvýšené přízemí, a to díky plošině, na kterou si Charita Jeseník sehnala peníze.

„Jsme rádi, že tady máme plošinu aspoň na těch pár schodů, ale nahoru už se nedostaneme,“ říká sociální pracovnice Edita Koryťáková. Dříve měli v zařízení starý schodolez. „Bylo to hrozně pomalé a hlučné,“ vzpomíná Koryťáková.

Manipulace s vozíčkem a imobilními klienty je obecně pro všechny náročná, popisuje společně s vedoucí stacionáře Martou Noskovou: „Máme třeba senzorickou místnost, kde je opravdu problém uživatele přemístit. Pro nás ženy je velmi těžké zvednout 90kilového chlapa. Kvůli úzkým dveřím je pak problém dostat se s vozíčkem ven, to je vždycky boj.“

Havárie a provizorní opravy

Ve stacionáři bojují i s dalšími nedostatky pronajaté budovy. „Máme taky problém s kotly, střechou zatíká a nemůžeme otevírat okna,“ dodává Nosková. S ohledem na zastaralé zařízení dochází podle Marty Noskové často k poruchám a haváriím. Město je podle ní pokaždé vyřeší jen provizorně. Žádné větší peníze do objektu nikdy neinvestovalo. „Vymění nám metr trubky a za dva měsíce nám praskne trubka o kus dál,“ popisuje.

Budova stacionáře patří městu Jeseník

Podle místostarostky Zdeňky Blišťanové z TOP09 má radnice vůči svému majetku velký dluh: „Město má bytový i nebytový fond obecně ve velmi špatném stavu.“ Charita se rozhodla, že se pokusí získat pozemek pro stavbu nového stacionáře. Požádala zastupitele o pronájem parcely za městskou policií. Na svém posledním zasedání to ale zamítli. „Někteří měli pocit, že je to příliš lukrativní místo na takovou stavbu,“ uvedla místostarostka.

Zdeňka Blišťanová se je ale bude snažit přesvědčit, aby změnili názor. Sama plán Charity podporuje.

autor: aja
Spustit audio