Dentální hygienistka pro psy: Přes zubní kámen mnohdy ani nejsou vidět zuby psa

17. duben 2024

Když zanedbáte péči o zuby svého psa, bývá následkem zánět dásní, parodontóza a vypadávání zubů. Podle dentální hygienistky pro psy Terezy Marešové může dojít i k otravě krve.

Tvorbě zubního kamene u svého psa se nikdy úplně nevyhnete, ovlivnit můžete míru zanesení zubů. Během své praxe se dentální hygienistka pro psy Tereza Marešová z Přeštic na jižním Plzeňsku opakovaně setkala i s tím, že zuby pod nánosem zubního kamene prostě zmizely: „Potom už ani není vidět zub vedle zubu, je to jednolitá vrstva na dolní čelisti při dásních. Dásně jsou krvavé, tmavé, hodně rudé. A zuby jsou černé, hnědé, není poznat, že by tam bylo více zubů.“

Tohoto stavu si dlouhodobě nelze nevšimnout, přesto se někteří lidé vymlouvají, že o potížích svého psa se zuby a zubním kamenem nevěděli. Zanesené zuby pak už nezvládne ošetřit dentální hygienista, musí se toho ujmout veterinář. „Když se ke mně pejsek objednává prvně, chci, aby mi páníček poslal fotku zoubků. Protože ne všechno můžu vyčistit, něco už je na ošetření veterinárním lékařem za použití narkózy,“ konstatuje Tereza Marešová.

psí zuby, pes, chrup, dutina ústní

Zuby psovi čistěte každý den

Páníčkům doporučuje čistit psovi zuby jednou denně kartáčkem a psí zubní pastou. Přípravky určené pro lidi nejsou vhodné, některé by mohly psovi i ublížit. Nikdy není pozdě s čištěním zubů začít, pochopitelně ideální je zvykat psa na odstraňování zubního plaku už od prvních štěněcích zoubků. U štěňat můžete místo zubní pasty nejdřív vyzkoušet kokosový olej, který lépe přijímají.

Významnou součástí péče o psí zuby jsou různé žvýkací pomůcky na čištění zubů. Při jejich výběru se zaměřte nejen na složení, ale i na velikost, pes musí tyčinku nějakou dobu žvýkat, ne rychle spolknout. Odstraňování zubního plaku a zápachu z tlamy hodně pomáhají také mořské řasy, které se přidávají do krmiva.

Čištění zubů je u psů stejně důležité jako u lidí

I když pes jedno nebo oboje pravidelně dostává, každodennímu čištění jeho zubů se nevyhýbejte. „Zkontrolujete, jak to v tlamě vypadá, že tam pejsek nemá nic zapíchnutého, nemá aft, kaz na zubu ani naštípnutý nebo ulomený zub,“ zdůrazňuje dentální hygienistka pro psy Tereza Marešová.

Spustit audio