Depozitář náchodského zámku vydal poklad v podobě starých a vzácných historických textilií

8. duben 2021 09:22

V depozitáři náchodského zámku objevili jeho pracovníci velké množství historického textilu. Nebyl zaznamenán v žádných knihách, neexistuje o něm jediný zápis. Pro správu zámku proto bylo velkým překvapením, že se něco takového dochovalo, navíc v relativně dobrém stavu. Dochování starých textilií je totiž  vzácnost.

Čtěte také

„Tak tady to máme."
S kastelánkou Ivou Bártovou jsme došli až na konec nové prohlídkové trasy. Ta ještě není úplně zařízená, jsou tu obrovské štafle, doslova až po strop.

Ocitli jsme se na hromadou textilií.
„Rozhodně je to věc, kterou jsem tady já osobně nečekala. Narazili jsme na ni během inventury, která předcházela instalaci, jíž se právě teď věnujeme. Tyto textilie byly nalezeny v depozitáři."

Můžeme se na ten nález podívat trošku blíž?
„Určitě. Můžeme téměř s naprostou jistotou říct, že tyto textilie pamatují ještě poslední majitele zámku a právě po nich zde zůstaly. Je toho opravdu veliká spousta. Jde většinou o různé druhy textilií z období 19. století."

„Máme tu také například bohatou výšivku, zdobenou takzvanými portami. Ty jsou ukázkou krásné, jemné a kvalitní práce. Myslím si, že drtivou většinu nalezených textilií můžeme datovat do období posledních majitelů náchodského zámku z rodu Schaumburg-Lippe."

Čtěte také

„Myslíme si, že většina z textilií sloužila jako závěsy. Jsou to poměrně těžké materiály s vysokou gramáží. Další věc, která tu váhu předurčuje, je nejen samotná látka závěsu, tedy strana, která se pohledově uplatňuje, ale je vidět, že jsou podšity plátnem."

Co s tímto nálezem teď bude?
„To je otázka. Plánujeme si je nějakým způsobem rozvrhnout a srovnat tak, jak k sobě mohly patřit. Některé jsou přešité a vypadají jako přehoz nebo potah. Takže tam je to ještě s otazníkem. Nicméně ty, které by šly zkompletovat do podoby závěsů, tak ty bychom rádi vrátili na prohlídkové trasy," dodává Iva Bártová.

Koho z návštěvníků zajímá konkrétně historický textil, tak bude mít možnost tyto kousky na náchodském zámku vidět v příští turistické sezóně.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související