Desítky kamionů denně ničí Ptení. Malá obec na Prostějovsku s nimi vytáhla do boje

7. březen 2016

Přivést elektřinu přímo ke stanovišti pro vážení nákladních aut chtějí radní ve Ptení na Prostějovsku. Obec se tak brání proti průjezdu přetížených kamionů, které tam cestou z nedaleké pily často nedodržují předpisy.

Do boje vytáhlo Ptení poté, co Olomoucký kraj odložil plány na vybudování obchvatu.

„Žije se nám tady strašně, protože žijeme v denním nebezpečí, že se nám tady zase nějaký kamion opře o dům. Mám tady dvě děti, jedno malé a jedno větší, takže se bojím, obě jsou v nebezpečí se mnou,“ říkala v létě Hana Burešová.

To ještě doufala, že kolem Ptení zanedlouho vyroste obchvat. Její dům totiž stojí přímo u silnice. V úzké zatáčce, kterou denně projedou desítky kamionů.

„Dvakrát nám narazil kamion do domu. Jednou to bylo zepředu, to shrnulo střechu a podruhé tady o ten roh,“ ukazuje.

Při druhé nehodě rodinu zachránil sloup elektrického vedení, který kamion zastavil. Za stěnou domu přitom spala dcera paní Burešové. Teď je jasné, že plány na obchvat se zatím odložily na neurčito.

Potvrdila to mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová: „Koncem roku 2010 byla příprava této investiční akce pozastavena a o dalším pokračování přípravy stavby zatím krajská rada ani zastupitelstvo nerozhodovalo.“

Ptení proto nezbývá než s přetíženými kamiony bojovat jak se dá. A třeba i s pomocí policie, která je zváží.

„Tady je mobilní váha, kam vozidlo vjede na podklad. Je to spojeno s technikou, která je ve vozidle. Ta pomocí systémů a programů provede vyhodnocení,“ popisuje šéf prostějovského dopravního inspektorátu Vítězslav Matyáš.

Podle něj přetíženým vozidlům hrozí vysoké pokuty: „Je tam poměrně citelná škála finančního postihu. V blokovém řízení může být uložena pokuta až do výše 30 000 korun a ve správním řízení až do výše 500 000 korun.“

Ptení chce policii práci usnadnit.

„V noci například potřebují elektrický proud, a aby nemuseli mít centrálu, tak jsme jim ochotni natáhnout elektrický proud,“ říká nezávislý starosta Jiří Porteš.

O obchvatu se podle pravděpodobně začne znovu jednat až po volbách. Do té doby obyvatelé Ptení budou doufat, že častější kontroly řidiče od přetěžování aut odradí.

autor: tas
Spustit audio