Desítky ornitologů se sjíždějí do Citova na Přerovsku. Doufají, že zahlédnou vzácného strnada

7. leden 2017

Jako mimořádně úspěšný hodnotí uplynulý rok moravští ornitologové. Podařilo se jim zmapovat výskyt více než dvaceti vzácných druhů ptáků z celého světa, především ze severských oblastí a ze Sibiře.

Tento velký úspěch zdůvodňují tím, že o ornitologii má zájem stále více lidí, a to i mladých. Právě ti evidují zajímavých pozorování nejvíce. Jedním z nich je teprve šestnáctiletý Ondřej Boháč. Minulý týden objevil na Přerovsku vzácného strnada malinkého.

„Sedí pořád na tom samém místě, na větvi v koruně stromů. Rozhlíží se a zatím sedí bez hlasu,“ říká Ondřej Boháč na okraji malého lesíka u Citova na Přerovsku. Přijela jsem se sem podívat na jednu největší ptačích rarit, kterou se za poslední měsíce podařilo na našem území objevit. Byla to prý velká náhoda.

„Byla to náhoda. Vůbec to, že jsem tudy šel. Těžko říct, proč si vybral zrovna tohle místo. Má milion jiných možností, kde jinde by mohl být. Všechny nás to překvapilo. Jsem rádi, že je zrovna tady,“ popisuje Ondřej.

Strnad je malý, drobný, nenápadný ptáček: „Je to něco velikostně vrabce, možná menší. Má růžovou tvářičku, jinak je celý hnědý a má pouze kontrastní proužky na čela a křídlech,“ popisuje.

Do Citova se teď sjíždějí desítky ornitologů nejen z Moravy, ale také ze zahraničí. „Byli tady kolegové ze Slovenska i z Polska. Je to velká rarita. Tady na střední Evropě taková nález nebývá ani jednou za deset let,“ říká.

Ondřej se terénní ornitologii věnuje teprve druhý rok. A není jediný. Právě díky těmto mladým ornitologům se totiž daří evidovat více vzácných druhů na našem území, potvrzuje Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Strnad malinký

„Po celé republice je asi celkem dvacet pozorování. Asi nejzajímavější bylo pozorování potáplice žlutozobé, která se na pár dní objevila na Plumlovské přehradě. Tady ti mladí ornitologové jsou hodně nadšení a hodně aktivní, takže mají dokonce lepší výsledky než my starší. My už trpíme takovou tou ornitologickou slepotou a neprohlížíme každého ptáka. Oni ale prohlíží a opravdu studují novou literaturu a dokáží najít například takovouto raritu, kterou my bychom třeba přehlídli,“ říká Šafránek

Sám Ondřej ale věkový rozdíl mezi kolegy vůbec nevnímá.
„Při tom terénu to člověk nepoznává a užívá si to stejně. Oni zas mají zkušenosti, které mi pomáhají a mně to pomáhá posouvat se dál,“ uzavírá Ondřej Boháč.

autor: kra
Spustit audio