Deštěm poničený Národní dům v Prostějově ještě nevyschl. Opravy se proto odsouvají

18. srpen 2017

S plísní na stěnách a vlhkými podlahami bojují zaměstnanci Městského divadla v Prostějově. Památkově chráněnou budovu Národního domu, ve které divadlo sídlí, poničily začátkem července přívalové deště. Místnosti stále ještě nejsou suché, opravy tak pravděpodobně začnou až v průběhu divadelní sezóny.

„Povolali jsme pana Nevrlu s prosbou, aby z koberců vytáhl vodu. Teď vynáší druhý osmilitrový kýbl vody tady z té malé místnosti. Chtěla bych doufat, že to pomůže,“ věřila ještě před měsícem ředitelka prostějovského Městského divadla Jana Maršálková.

Jen pár hodin po prudkém přívalovém dešti se všichni zaměstnanci snažili zachránit parkety i malby v secesním Národním domě. Přestože se z koberců nakonec podařilo vysát čtyřicet litrů vody, vlhkost v budově zůstala. „Je tu pořád vlhko. Po dvou nebo třech dnech se navíc začala objevovat plíseň,“ konstatuje Maršálková.

Práce se proto úplně zastavily. Jediné, co jede naplno, jsou vysoušeče a ventilátory. A to i proto, že voda poškodila historické malby v salóncích. „Co se týče maleb na zdi, na to by se měla přijít podívat restaurátorka. V některých částech se malba úplně odlupuje, takže se toho vůbec nedotýkáme,“ popisuje ředitelka divadla.

Opravy zřejmě zasáhnou do divadelní sezóny

Případné broušení parket a malování pravděpodobně zasáhne do divadelní sezóny. Ta začíná v polovině září. Teď však nezbývá než čekat, až stěny a podlahy vyschnou, jak dodává Jana Maršálková: „Dokud to neuschne, nemůžeme dělat nic jiného. Největší práce naše paní uklízečky ještě čeká.“

Škody zatím nejsou vyčísleny. Už teď ale ví, že půjdou do statisíců.

autor: tas
Spustit audio