Děti budou do školy jezdit na kole, doprovodí je studenti-dobrovolníci

5. květen 2016

Olomoučtí vysokoškoláci rozjedou speciální službu školního cyklodoprovodu. Děti počkají na smluvené zastávce, do školy je na kole nebo koloběžce doprovodí student-dobrovolník.

Školní cyklodoprovod je originální nabídkou, která kromě Austrálie zatím jinde na světě nefunguje. V Olomouci se rozjede v půlce května. Počítá s prvními padesáti dětmi a několika studenty-dobrovolníky z olomoucké univerzity.

„Jo asi jo, kdybych ve skupince měla nějaké kamarádky, tak bych asi jela. Na koloběžce jezdím do kroužků a do školy,“ mudruje nad nabídkou netradičního školního cyklodoprovodu páťačka Terezie Švorčíková ze Základní školy sv. Voršily v Olomouci.

Ředitel školy Zdeněk Navrátil nabídku přijal s nadšením. „Nabídka mě zaujala, sám jsem vášnivý cyklista, a pokud to jen trochu jde, tak 30 kilometrů do práce dojíždím na kole.“

Start školního cyklodoprovodu si zatím nanečisto vyzkoušel autor projektu Luděk Šebek z Fakulty tělesné kultury. Rodiče děti musí nejdřív zaregistrovat, zaplatit kredit, který není dražší než dětské jízdné v městské dopravě, a poté online objedná jízdu se školním cyklodoprovodem.

„Dítě se připojí do skupiny, kterou vedou dva průvodci. Jeden z nich odešle v tu chvíli zprávu rodiči, stejně poté, co dojede do školy, rodič obdrží zprávu, že dítě v pořádku dorazilo.“

Stejně to bude fungovat při cestě zpátky. Děti dostanou reflexní vesty a na kritických místech dohlédnou na bezpečnost městští strážníci. Na školní cyklojízdu se už těší dobrovolnice, studentka rekreologie Babeta Prášilová.

„Je to super nápad, že děcka budou moct jezdit do školy na kole, že nebudou muset jezdit tramvají a zároveň se vyvětrají.“

Školní cyklodoprovod zatím zamíří ke dvěma olomouckým školám. V příštím roce by měly přibýt další.

autor: bam
Spustit audio