Děti českých krajanů z oblasti Černobylu se léčí na ozdravném pobytu na Šumpersku

15. červenec 2016

Dýchací potíže, problémy se štítnou žlázou nebo krvetvorbou. Dětí, které se narodily na Ukrajině v oblasti Černobylu, mají následky dodnes. Padesátka z nich teď tráví ozdravný pobyt na Šumpersku.

I třicet let od výbuchu jaderné elektrárny mají stále zdravotní problémy. V čistém podhůří Jeseníků si ukrajinské děti zlepšují své zdraví, ale i češtinu nebo znalosti vlastivědy.

„Budeme se léčit, cvičit, učit a hrát, jezdit po kraji moravském a zpívat české písničky,“ čte Káťa, která má dvanáct let a žije v ukrajinském městě Dubno.

„To je autorská tvorba její babičky, která je Češka. Jezdí sem a na Ukrajině učí češtinu,“ vysvětluje vedoucí tábora Jaromíra Lónová. Ukrajinské děti, které se léčí ve Václavově, mají většinou předky z České republiky.

„Jejich babičky a prababičky jim o českých dějinách a o životě v Česku vyprávějí. Znají hodně českých jídel, znají tradice, protože kromě pravoslavných vánoc slaví i vánoce katolické,“ říká Jaromíra Lónová.

Jako většina zdejších dětí Káťa česky docela dobře rozumí. Odpovídat na otázky je už trošku problém.

„Jsem Nemjan, je mi třináct let a jsem z Ukrajiny, z Kyjeva. Já jsem Lena, mám třináct let a jsem z Ukrajiny, z Malína.“
Lena i Nemjan se shodují. Čeština je těžká, ale někdy i vtipná.

„Mají problém s těmi slovy. Protože někdy je to česky antonymum a někdy synonymum a je pro ně těžké se v tom vyznat. Například brada znamená vousy na bradě. Čerstvý znamená okoralý. V ukrajinštině se čerstvý řekne svěží. Například holka je na Ukrajině jehla. Pozor je hanba a úžasně znamená, že je to strašné. To se jim líbí moc,“ překládá lektorka češtiny Tereza Binderová.

Děti českých krajanů z Černobylské oblasti mají zdravotní problémy, pobyt na čerstvém vzduchu jim podle organizátorky tábora Lónové pomáhá.

„Ideální je, když se podaří, aby stejné děti přijely opakovaně. Nejlepší je to tak třikrát po sobě. Nejčastěji trpí onemocněním dýchacího ústrojí, dále mývají často štítnou žlázu, mají oslabenou imunitu. Někdy se objevují i krevní onemocnění,“ říká.

Děti se na táboře kromě češtiny učí i vlastivědu, hrají na flétnu, cvičí a chodí na procházky. Třináctiletý Nemjan už má jasno. Do Česka se rozhodně chce vrátit: „Chtěl bych být fotbalistou v pražské Spartě. V Čechách je to lepší.“

autor: mot
Spustit audio