Děti na prvním stupni základní školy čekají povinné kurzy plavání

5. červen 2017

Čtyřicet hodin plavání musí od září nově během školního roku zvládnout každý žák prvního stupně. Povinnost zavádí ministerstvo školství. Problém to může být pro školy v malých obcích. Se svými dětmi sice na plavání už většinou jezdí, zatím ale dobrovolně. A právě doprava na bazén jim dělá starosti. Ministerstvo ale slibuje, že o příspěvky na jízdné si mohou požádat.

Zatímco dosud využívaly hodin plávání v rámci tělocviku jen některé školy, od září bude výuka povinná pro všechny děti na 1. stupni.

„Je dobře, když se ta populace plavat naučí. Přestože mají naše děti jednou týdně plavání, tak se čas od času objeví dítě, které má s plaváním problém. Někdy se stane, že se s tím až do deváté třídy nesrovná a plavat se nenaučí. To, že se to zavádí povinně, je podle mě správně,“ myslí si ředitel základní školy Nedvědova v Olomouci Pavel Pala.

Jeho škola má jako jediná ve městě k dispozici vlastní bazén. To z malotřídky v Lobodicích na Přerovsku musí děti na kurzy plavání jezdit. A to je problém. V současné situaci na kurz někteří rodiče nemají a škola na ně vydělává v průběhu roku akcemi, pomáhá i obec.

„Vždycky je nejdražší ta doprava. I když jezdíme s místním dopravcem, který nám vždycky udělá slušnou cenu, tak se stává, že nejedou třeba všechny děti. Pak se cena za dopravu musí rozpočítat a to znamená, že se to plavání hodně prodražuje,“ říká ředitelka školy Jana Blažková. Přitom plavání považuje za důležité. V okolí obce jsou totiž rybníky. Věří proto, že ministerstvo bude na dopravu přispívat.

Problém s povinným plaváním teď řeší i v Olomouci. Městský krytý bazén, který většina škol využívá, na začátku září zůstane kvůli opravám zavřený.

„Školy, které by měly na začátku září zahajovat plavecký výcvik, přijdou o dvě až tři hodiny plavání a potom může být problém následně tyto tři hodiny vykompenzovat. Školy by tím pádem neměly splněný povinný počet hodin,“ uvedla vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová. Město proto bude žádat ministerstvo školství o výjimku.

autor: tas
Spustit audio