Děti z dětského domova v Olomouci si budou rozdávat dárky už dnes

21. prosinec 2017

O několik dní dříve slaví Vánoce děti v olomouckém dětském domově. Vedení je každoročně posouvá už na předposlední školní den před svátky. Letos to vychází právě na dnešek. Většina ze zhruba 40 místních dětí totiž na Štědrý den odjíždí domů nebo k příbuzným.

„Nejprve jsme tam dali světýlka, potom jsme tam dali baňky, červené, stříbrné, zlaté a zelené. Řetězy se tam nehodily, protože už na tom stromečku máme hodně baněk,“ ukazuje sedmiletá Míša vánoční stromeček, který na dnešek nazdobila spolu s ostatními dětmi. Na Vánoce už se moc těší: „Všichni se k těm dárkům hrnou, protože už se na ně všichni těšíme. Nejdřív to ale musí rozdat vychovatelé. Prý když tam půjdeme všichni, tak shodíme stromeček. Minule jsme shodili pár baněk.“

Dárky, které si děti tady v olomouckém dětském domově rozbalí, jsou už nachystané v knihovně. „Tady máme připravené koloběžky, tady je jeden boxovací pytel, máme tady i nějaké nádobí a výbavu, kterou si velké holky přály, takže je to všehochuť. Máme děti od šesti let, tak samozřejmě zvažujeme, co kterému dítěti dát. Dlouho dopředu probíráme, co je vhodné, co by potřebovali,“ komentuje ředitel domova Dalibor Křepský.

Dárky nakupují přímo vychovatelé, řídit se musí finančním limitem, který se mění například podle věku. „Máme stanoveno zákonem, do jaké výše můžeme dítěti během roku pořizovat dárky. Ta je poměrné nízká, a proto to suplujeme ještě dárky od dobrovolníků a sponzorů,“ dodává Křepský.

Přímo na Štědrý den se většina dětí chystá k rodičům nebo příbuzným, mezi nimi i sedmiletá Míša: „K taťkovi půjdeme určitě. Půjdeme na procházku, ke strejdovi na návštěvu, budeme kukat na televizi. Ale nejradši máme řízky.“

Pro řadu dětí z dětského domova jsou Vánoce jedna z mála příležitostí, kdy se jim příbuzní věnují.

Spustit audio