Deváťákům dnes začínají přijímačky. O některé obory není takový zájem, jaký by si školy přály

12. duben 2019

K jednotným testům z českého jazyka a matematiky dnes po celém Česku usednou žáci devátých tříd, kteří se hlásí na obory s maturitou. Začínají přijímací zkoušky. Na některé z oborů ale školám přišlo tak málo přihlášek, že už teď počítají s tím, že budou přijímat i další uchazeče.

„Čeká je jednotná zkouška z jazyka českého a matematiky,“ říká ředitel olomouckého gymnázia Hejčín Karel Goš. Dnes a v pondělí usednou k testům ti uchazeči, kteří se hlásí na čtyřleté obory s maturitou. Právě na Hejčín by se do dvou otevíraných tříd pro čtyřleté studium rádo dostalo téměř 200 žáků. Některé jiné střední školy naopak řeší, jak zaplnit třídy.

„Byli jsme za poslední dva roky zvyklí na to, že se zvyšoval počet uchazečů. Tentokrát jsme jakoby stagnovali,“ uvádí ředitel Střední školy zemědělské a zahradnické Petr Sklenář. Letos poprvé škola pro uchazeče o studium maturitních oborů nastavila minimální počet bodů, které musí u přijímaček získat. „Počet bodů máme takový snesitelý. Takový, kterého v předchozích letech všichni dosáhli,“ přibližuje ředitel.

Přesto podle něj možná nová podmínka zapůsobila na uchazeče psychologicky a ti tak raději vsadili na jistotu a přihlásili se na tříleté učební obory, u kterých škola letos naopak zaznamenala nárůst zájmu. Už teď proto škola ví, že i po právě probíhajících přijímačkách bude mít místo i pro další uchazeče.

„Určitě místo je u všech maturitních oborů, které máme, tedy agropodnikání, chovatelství se zaměřením na koně, zahradnictví. Z tříletých oborů máme místo pro prodavače květin a hodně bojujeme o kováře, což je pěkné řemeslo, které by se určitě mohlo líbit,“ dodal Petr Sklenář. Přijímací zkoušky pokračují i příští týden. Seznam přijatých studentů musí všechny školy zveřejnit nejpozději do 3. května.

autor: tas
Spustit audio