Devítiletý chlapec rozmisťuje po Lipině malé dopravní značky. Upozorňuje obec i na nesrovnalosti

29. říjen 2018

V Lipině na Olomoucku mají dvojí dopravní značení. Klasické značky, které motoristé znají z běžného provozu, doplňují značky podstatně menší. Vyrábí je ve svém volném čase devítiletý Honzík. Lipinští o něm mluví jako o budoucím ministru dopravy.

„Tady je návěst před křižovatkou s omezeními, dal jsem tam i objížďky. Pod touto značkou je přednost pro protijedoucí vozidla,“ ukazuje mi devítiletý Honzík poměrně komplikovanou dopravní značku.

S jejich rozmisťováním ukazatelů po Lipině začal asi před dvěma lety. Obrázky na papírech A4 tehdy vydržely do prvního deště. Dnes už je má zalaminované. „Tady je značka obytná zóna, platí tu zvláštní pravidla pro obytnou zónu, pohybují se tu chodci a hrají si tu děti. Starosta ji sem nedal, ale já bych ji sem stoprocentně dal,“ říká chlapec.

Malování dopravních značek je Honzíkovým největším koníčkem. „Mě to prostě baví. Používám pravítka, pastelky, podívám se i do autoškoly. Mamka mi to zalaminuje,“ komentuje.

Metrové dopravní značky po Lipině rozmisťuje malý Honzík

Jak se Honza dostal k takovému zvláštnímu koníčku, to ví jeho maminka Michaela Číhalová: „Jednou jsem mu koupila autíčko se čtyřmi značkami. Autíčko dal bokem a začaly ho zajímat značky. Pak jsme kupovali takové metrové na zahradu a najednou si je začal dělat sám.“

Chlapec zná přesné názvy značek. „On semafor normálně neřekne. Honzíčku, jak se řekne semafor správně?“ vyzývá ho tatínek Zdeněk Číhal. „Tříbarevná soustava s plnými signály, ale já teď říkám i světelná signalizace,“ odpovídá Honza.

Zdeněk Číhal chodí po obci s palicí opravovat značky. „Zatloukám, co nezvládne, o to mě požádá a já mu pomůžu,“ říká.

Zastupitelům malé značky nevadí

Podle zastupitelky Věry Hrdličkové přibližně metr vysoké papírové dopravní značky obci nevadí: „V té obytné zóně, kde jsou značky umístěny, tam to opravdu vítáme, protože už tak je tam ta rychlost pomalá, takže se dá během jízdy krásně postřehnout, o co tam Honzíkovi jde.“

Devítiletý chlapec ve vesnici dohlíží na to, aby bylo v pořádku i běžné dopravní značení. „Obecní zastupitelstvo upozornil, že máme některé dopravní značky zastaralé, že jsou rezavé, jedna byla v nedostatečné výšce. To jsme samozřejmě kvitovali s povděkem, že si toho vůbec někdo všímá. Dojde k výměně,“ dodává Hrdličková.

Snem malého Honzíka je stát se jednou ministrem dopravy.

autor: mot
Spustit audio