Die Reise: Čeští a rakouští divadelníci se vydali na pouť za dvojjazyčným představením

24. únor 2023

Úvod těchto Sousedů patří druhé části rozhovoru s novinářkou a publicistkou Lídou Rakušanovou, držitelkou ceny Václava Bendy za rok 2022, kterou uděluje Ústav pro studium totalitních režimů. Řeč byla například o vztazích německé menšiny a majoritní společnosti v České republice.

Brněnské Divadlo Terén a Zemské divadlo Dolní Rakousko v Sankt Pöltenu se pustily do spolupráce. Vzešla z ní dvojjazyčná inscenace Die Reise se dvěma herci z Čech a dvěma z Rakouska.

Divadelníky zajímalo téma poutě, krajiny jako svědka historických událostí, hranice a setkávání na hranicích. Rozhodli se tedy zpracovat jakousi pouť do česko-rakouské historie.

Během příprav, které trvaly asi rok a půl, nejprve sbírali různý textový materiál od Josefa Kroutvora, Franze Kafky, Josepha Rotha, Jakuba Demla, přes Josefa Váchala, Adalberta Stiftera, Karla Klostermanna až k Mileně Jesenské a dalším.

Inspirovali se také reálnými událostmi. Součástí příprav byla i několika denní pěší pouť po Novohradských horách podél hranice.

A jak vnímají zákaz spalovacích motorů u nových aut po roce 2035 v Sasku? O tom je závěr pořadu.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio