Díky Ježíškovým vnoučatům bude pan Zdeněk z Libiny sledovat svůj oblíbený fotbal na nové televizi

20. listopad 2018

Antistresové omalovánky, sladkosti, nová televize, to jsou jen některá přání dvacítky dědečků a babiček z domova seniorů v Libině na Šumpersku, kteří se zapojili do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. A vypadá to, že z dárků se budou radovat všichni.

Se Zdeňkem Gieselem jsme se sešli v kavárně, která se nachází v areálu domova důchodců. Sedí na vozíčku, má jen jednu nohu. „Udělala se mi v levé noze díra. Něco mi na to dali, ale nehojilo se to, tak mi dali nohu pryč. Ale nemyslel jsem si, že to bude tak vysoko. Myslel jsem, že pod koleno, ale oni to uřezali takhle,“ vypráví.

Na vozíčku se pan Zdeněk pohybuje bez problémů. „Dostal jsem nový vozík, ale místo aby jezdil dopředu, tak táhne doleva. Vysvětlili mi, že to je kvůli té chybějící noze, což není pravda, já jsem se na to ptal. Tak jezdím radši pozpátku, protože takhle jezdí líp,“ vysvětluje senior.

Jeho přáním není nový vozík, ale televize – aby mohl sledovat svůj oblíbený fotbal. „Mám starou, na tu už je špatně vidět, jsem u ní blízko a pálí mě z toho oči,“ dodává.

Dárek od Ježíškových vnoučat si usměvavý dědeček přál už podruhé. Loni dostal novou SIM kartu s kreditem. Třiatřicetileté dárkyni by chtěl na oplátku poslat dopis, ztratil ale adresu. „Paní Terezka, mám pro ni dárek za to, že mi dala dárek. Mám to všechno udělané a schované, tak bych jí to chtěl poslat, ale potřeboval bych celou adresu. Troubsko, ale jestli je to Brno-Troubsko, to já nevím,“ svěřuje se pan Giesel.

Všechna přání budou splněna

Ježíškova vnoučata má v domově seniorů v Libině na starost sociální pracovnice Petra Žouželková. V ruce drží štos papírů. „To jsou všechno už skoro splněná přání. Asi třetina seniorů je zapojená a vypadá to, že všechna přání budou splněna,“ komentuje spokojeně. Podle ní letos všechno funguje extrémně rychle: „Přání se schválí, okamžitě je rezervované, domluvíme se. Už i dárky přicházejí. Velká spokojenost, moc děkujeme všem.“

Dárky, které Ježíškova vnoučata nepřijedou předat osobně, už se pomalu vrší v kanceláři. Sociální pracovnice je seniorům chtějí předat najednou o Vánocích.

autor: mot
Spustit audio

Související