Díky předčasnému důchodu se můžu naplno věnovat mažoretkovému sportu, říká Marta Pavelková

Marta Pavelková v důchodu rozhodně nezahálí. Kromě mažoretkového sportu se samozřejmě věnuje své rodině, vnoučatům a v neposlední řadě na publikační činnosti. Naposledy třeba vydatně přispěla do publikace o Olšovci na Přerovsku. Ve vesnici, kde žije celý život, podílí na organizování nejrůznějších akcí. Jmenujme třeba oblíbené sousedské draní peří. 

„Narodila jsem se ve znamení Střelce, což naznačuje moje směřování životem a v neposlední řadě i moji letoru,“ říká Marta Pavelková.  Vyrostla v rodině, jejíž součástí kromě rodičů a sourozenců byli i další příbuzní. „Hodně jsme si povídali, teta nám četla pohádky, mluvilo se o běžných starostech a radostech, jak je blízcí prožívali na venkově. A taky jsme dodržovali spoustu tradic, tak to vlastně zůstalo až do dnes,“ vzpomíná.

„Po studiích na ekonomické škole jsem nastoupila do JZD Drahotuše, kde tehdy pracoval můj budoucí muž. Měli jsme šanci získat byt. A později jsme si postavili dům v Olšovci,“ pokračuje ve vyprávění. Ve svém pracovním životě Marta Pavelková vystřídala jen dva zaměstnavatele: „Kromě zmíněného JZD jsem pak pracovala na městském úřadě v Hranicích, kde jsem měla na starosti mateřské školy.“

V Olšovci založila spolek Patriot, který organizoval řadu kulturních akcí. „Připomenu Křeslo pro patriota a oblíbené soutěže o nejlepší koláče a pálenky,“ vzpomíná seniorka. Peklo se z jablek, hrušek, ze všeho možného. Nakonec se soutěž s desetiletou tradicí přesunula do hranického zámku. A zapojila se partnerská města, přibyly další kulinářské speciality.

„Pomáhala jsem taky s propagací soukromé hranické galerie M+M. Manželé Musilovi, o generaci starší než já, ji otevřeli v domě, který získali v restituci. A mně se líbilo, že objekt nevyužívali komerčně, ale pustili se do provozování galerie. Já přispěla nápadem uspořádat před vánocemi výstavu dortů, ujal se,“ dodává.  Sama dokázala napéct bezmála čtyři desítky dortů.

Přes 20 let s mažoretkovým sportem

Je to už více než 20 let, co se Marta Pavelková začala angažovat v mažoretkovém sportu. Stala se jednou z hlavních organizátorek mistrovských soutěží v Česku. Dnes předává zkušenosti mladším kolegům, stará se o školení a dost času tráví na cestách. „Rodina mě podporuje, když nejsem doma, manžel mě zastoupí v kuchyni i v hospodářství, pomáhají i už dospělé dcery,“ pochvaluje si.

Loni byla Marta Pavelková za svoje všestranné aktivity odměněna Řádem Elišky Přemyslovny. „Vyznamenání se uděluje ženám, které působí v oblasti charity, kultury, zdravotnictví nebo se dalším způsobem zasloužily o společnost. Slavnostní předání bylo v prostorách Poslanecké sněmovny a mě tam doprovodili moji blízcí. Musím říct, že to pro mne byla významná událost, ocenění za bezesné noci, za všechnu tu námahu, práci, starosti a úlitby. Určitě jsem to hrdá,“ dodává.

autor: zem
Spustit audio