Distanční výuka letos mění pravidla přijímacích zkoušek na střední školy. Řada ředitelů snížila váhu známek na vysvědčeních

19. únor 2021

Deváťáci mají poslední dny na rozhodnutí, na kterou střední školu se přihlásí. Kvůli distanční výuce je ale oproti jiným rokům čekají změny v přijímacím řízení. Ředitelé se letos třeba mohli sami rozhodnout, jestli využijí jednotné zkoušky nebo připraví vlastní. Například v Olomouckém kraji většina středních škol bude mít celostátní zkoušky z češtiny a matematiky, na řadě z nich se ale rozhodli uchazečům alespoň o něco snížit laťku pro přijetí. 

„Dle nařízení ministerstva školství nebudeme zohledňovat vysvědčení z druhé poloviny předcházejícího roku,“ kdo se hlásí na olomoucké gymnázium Hejčín, musí podle ředitele Karla Goše počítat s jednotnými testy z češtiny a matematiky. Vedení školy se přesto rozhodlo do přijímacího řízení také zasáhnout. „Snížili jsme váhu známek tak, abychom zohlednili to, že všichni žáci neměli stejně kvalitní online výuku, stejné podmínky pro studium. Naopak v tom vidíme příležitost, jak povýšit body za talent, úspěchy v soutěžích atd.,“ dodává Goš. Hranice pro přijetí tak zůstane stejná jako v minulých letech, body ale bude škola přepočítávat jinak.

Podobně se zachovalo i vedení přerovské střední školy gastronomie a služeb. Ta nabízí obory jako hotelnictví, vizážista nebo kosmetické služby. „Použili jsme jednotné zadání přijímací zkoušky, ale trošku jsme snížili kritéria pro zájemce o studium,“ vysvětluje ředitel Martin Kovář. Sám měl obavy, aby současná situace neovlivnila rozhodování školáků. „Měl jsem obavu o to, kolik bude přihlášek díky tomu, jaké máme obory, protože nabízíme obory jako je hotelnictví, číšník, kadeřník, kosmetička. To jsou všechno služby, kde jsou v současné situaci provozy uzavřené,“ dodává ředitel, podle kterého se ale sešlo podobné množství přihlášek jako v jiných letech. Kolik deváťáků si pak zvolí obor Praktická sestra na prostějovské střední zdravotnické škole, si její ředitel netroufá odhadnout.

„Dnes je to prestižní povolání. Hlavně oni vidí, že zachraňují lidi a že se zdravotníkům tleská, to by mohlo tu prestiž mohlo zvednout,“ myslí si Martin Mokroš. Škola na rozdíl od jiných ale váhu známek snižovat nebude. „Pokud bychom šli pod to skóre, které tam je nastaveno, tak už ty přijímačky ani dělat nemusíme,“ dodal ředitel. Termín podání přihlášek je do 1. března.

autor: tas
Spustit audio