Distanční výuka má doteď své následky. V mnohých školách proto stále probíhá pocovidové doučování

22. březen 2023 14:07

Už jen do konce tohoto školního roku budou dostávat školy finanční podporu na doučování žáků, aby dohnali výpadky po distanční výuce. Celkem stát vyčlenil z Národního plánu obnovy na pocovidové doučování zhruba tři miliardy korun. Podle mnohých škol se osvědčilo a zájem o ně je pořád velký.

Například v olomoucké základní škole Hálkova děti mohou využít možnosti doučování třeba z matematiky. Podle učitelky Kateřiny Šmihulové doučování pomáhá kromě jiného právě i dětem, kterým se zhoršily výsledky během distanční a hybridní výuky. „Online výuka nějak postihla všechny děti, takže je fajn, že ti, kteří měli ty začátku trochu těžší, si to můžu takto procvičit,“ zmiňuje Šmihulová.

Zájem o doučování je pořád velký. V této škole ho teď připravují celkem pro 40 žáků. Možné je to díky finanční podpoře ministerstva školství. „Asi už to teď není přímo kompenzace nějakých výpadků z doby distanční výuky, ale je spousta žáků, kteří tu pomoc potřebují. Proto vždycky na začátku pololetí vytipujeme děti, u kterých vidíme, že by potřebovali trošičku pomoct, a právě tyto peníze na to využíváme,“ doplňuje ředitelka Anna Zlámalová.

Některé žáky trápí i psychické následky

Zatímco ty největší nedostatky ve znalostech se podle ředitelky už v podstatě povedlo dohnat, některé žáky dosud trápí psychické následky. „Máme tady několik žáků, kteří pravidelně navštěvují školní psycholožku. S dopady dlouhé doby, kdy byli zavření doma, se někteří potýkají dodnes,“ zmiňuje Zlámalová.

I proto se nejen na této škole snaží více zaměřovat na duševní hygienu žáků.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio