Dívejte se na svět pozitivně. Jen tak se velké problémy promění v malé, vzkazuje Tomáš Plesník

Zakladatel hranické neziskové organizace TOM HELP pomáhá pochopit svět handicapovaných lidí. Šestadvacetiletý Tomáš s ním má totiž vlastní zkušenost.

Ve 12 letech se na kole srazil s motorkářem a při nehodě málem přišel o ruku. Lékařům se ji nakonec podařilo zachránit před amputací, hýbat s ní ale nemůže. Úraz mu změnil život doslova ze dne na den. „Byla to čelní srážka řídítky. Moc si toho nepamatuji, upadl jsem do bezvědomí. Nejprve mě převezli do nemocnice ve Valašském Meziříčí, kde mi ruku chtěli amputovat. Po konzultaci s ostravskými lékaři, mě transportoval vrtulník do tamní fakultní nemocnice. Tam mi ruku zachránili,“ vzpomíná Tomáš.

V nemocnicích a rehabilitačních ústavech strávil s přestávkami bezmála dva roky. K tomu se učil do školy, na zkoušky.  Optimismus ho ale neopouštěl. Už po dvou týdnech měl v ruce katalog a vybíral nové kolo. Velkou oporou mu byla rodina, kamarádi i cizí lidé. „Dnes vím, že se to mělo stát, ať už z jakéhokoliv důvodu. Vše zlé je k něčemu dobré,“ dodává mladý muž.

Před pár lety stál Tomáš Plesník u zrodu neziskové organizace TOM HELP. Chtěl přenést vlastní zkušenosti, které nasbíral v době, kdy se musel znovu učit zvládat docela běžné věci, jako třeba zavázat si tkaničky u bot nebo zatlouct hřebík. „Než jsem našel ten správný způsob, občas to chvíli trvalo. A tak jsem si říkal, že by nebylo od věci natočit krátká instruktážní videa,“ říká Tomáš. Postupně přibývali noví spolupracovníci, také handicapovaní. Přicházely nové nápady a projekty.

autor: zem
Spustit audio