Dlaskův statek v Dolánkách připomíná, jak se dříve žilo. Nabízí řadu stálých expozic a akcí

12. říjen 2019

Český ráj, to nejsou jen romantické hrady a zámky, skalní města a překrásná příroda, ale také hospodářské usedlosti. Jednou z nejznámějších je Dlaskův statek v Dolánkách, přibližně dva kilometry od Turnova. Roubená bývalá svobodnická usedlost a rychta pochází z roku 1716. Stavení s typickou pojizerskou skládanou lomenicí a pavlačí je dnes dějištěm řady akcí a domovem několika stálých expozic.

Nestává se často, aby jeden objekt svým významem tak výrazně dominoval lokalitě, v níž se nachází, že další zajímavosti téměř zastíní. V případě Dlaskova statku tomu tak je. Stavení si po celá tři staletí ponechalo svůj historický význam a je stále typickou ukázkou tradiční lidové architektury turnovského typu 18. století. Statek tvoří samostatnou jednotku obklopenou trámcovou hradbou se dvěma branami. Horní zděná má dřevěnou zvoničku, dolní brána je dřevěná.

Objekt prošel za dobu své existence řadou stavebních úprav, ty nejvýznamnější proběhly za života Josefa Dlaska. Ten se narodil na rodinném statku 12. července 1782. Dostalo se mu v té době výjimečného vzdělání a kolem roku 1800 začal sepisovat své paměti. Na svém statku často hostil hraběte Františka Antonína Des Fours, pána z nedalekého Hrubého Rohozce a měl s ním, dá se říct, přátelský vztah.

Dřevěný špýchar byl přenesen z Malého Rohozce

Současná stálá expozice Dlaskova statku nazvaná Zrození, svatba, smrt seznamuje návštěvníky s životním cyklem tradičního lidového prostředí a jeho zlomovými okamžiky. Od zrození přes křest, první kalhoty nebo sukýnku, čas, kdy chasa začala chodit k muzice, vojnu, svatbu až po stáří a smrt. Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova můžete navštívit do konce října nebo pak v prosinci, a to denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin.

Spustit audio