Dlažby a malby jsou skoro hotové. Generálka pardubické radnice jde do finále

13. únor 2019 13:15

Někteří úředníci pardubické radnice za pár týdnů opět budou moci pracovat ve svých kancelářích v historické budově na Pernštýnském náměstí. Primátor a jeho náměstci si ale počkají až do června.

Právě v červnu totiž velká rekonstrukce skončí. Do té doby budou v náhradních prostorách na třídě Míru. Mimochodem, stavbaři a restaurátoři na objektu pracují už rok a jeden měsíc.

„Je kompletně hotová vnitřní strana všech fasád a uvnitř objektu jsou provedeny veškeré stavební práce ve všech třech křídlech,“ říká Jaroslav Hruška, vedoucí odboru správy majetku a investic. Pracovníci magistrátu se do třetího nadzemního podlaží mohou nastěhovat v následujících týdnech.

Dřevěné obložky se v některých místnostech podařilo zachovat, jinde jsou vyrobené repliky

„Třetí nadzemní podlaží máme připraveno, odstraněny veškeré vady a nedodělky. Postupně se mohou nastěhovat do prvního nadzemního podlaží a tím uvolňovat prostory pro čtvrtou etapu,“ dodává Hruška.

Schodiště nakonec

Na starých schodech radnice zůstává stále staveniště. „Schodiště je jediný komunikační uzel, takže je řešeno tak, že bude do finální podoby dáno až úplně nakonec,“ vysvětluje stavbyvedoucí Martin Dvořák.

Opravené chodby na pardubické radnici působí reprezentativně

V létě byla ve třetím patře hliněná podlaha, teď ji zdobí barevné dlaždice. „Historická dlažba, malby na stropě a na stěnách, potažmo i truhlářské prvky jsou hotové,“ říká Dvořák. Podle něj byl na rekonstrukci nejnáročnější rozsah poškození dřevěných trámů. „Kvůli tomu byla rekonstrukce těžší, museli jsme stropy měnit, nešlo to tak rychle, ale věřím, že když se ty stropy vyměnily, tak nás všechny přežijí a budou tu desítky až stovky let.“

Restaurátor Ruben Richtermoc pokládá mezi druhým a třetím patrem dlažbu a postupuje při práci velmi opatrně. „Je to dost nákladná výroba, takže se k tomu snažíme chovat tak, aby se to nerozbilo. Je vyrobená na zakázku, je to replika původní dlažby a je to ruční práce, takže je to docela obtížné vysypávat. Ta barevnost, skladba barevnosti je náročná jak na výrobu, tak na pokládku.“

Kancelář pro primátora zatím hotová není, nejsou dokončené malby. „Tady byl největší rozsah stavebních úprav na stropech, zároveň i rozsah prací na malbách. Došlo k zafixování maleb a následnému překryvu, ale byl dodatečný požadavek památkářů, aby ty spodní malby byly zachovány, takže malby, které byly dohledány, byly zachovány pod novými malbami,“ říká primátor města Martin Charvát.

Radnice za tuto fázi rekonstrukce zaplatí sto milionů korun.

Související