Dlouhé kolony a nákladní auta v centru Prostějova. Důvodem je oprava nájezdu na dálnici D46

Řidiči v Prostějově stojí kvůli opravám frekventované silnice každý den v kolonách. Silničáři totiž uzavřeli jeden z nájezdů na dálnici D46 a tím veškerou dopravu nasměrovali přímo do města. A problémy budou zřejmě narůstat. Za měsíc totiž radnice kvůli opravám plánuje částečné uzavření sídliště Šárka, kudy řada aut zatím jezdí.

Popojíždím krokem, na ulici Dolní v Prostějově stojí desítky aut. Jejich řidiči se snaží dostat na dálnici. „Dnes po ránu to bylo úplně plné,“ popisuje paní Marie z Prostějova. Řidiči musí kolonu na jihu města přetrpět každé ráno. „Před tou osmou katastrofální, před šestou taky katastrofální,“ komentuje paní Alena.

Důvodem jsou opravy Brněnské ulice, po které se dříve lidé dostávali z města na dálnici a naopak. „Jakákoliv uzavírka nějaké významnější trasy vždycky způsobí někde nějaký další problém. Projeví se to v tom, že někde se těch kolon tvoří víc. Pokud je potřeba vyjet na dálnici a jeden výjezd je uzavřen, tak se to zákonitě musí projevit tím, že někde se těch aut nakupí víc,“ reaguje mluvčí radnice Jana Gáborová.

Centrem Prostějova teď kvůli rekonstrukci jezdí i nákladní auta. „Třeba jsou firmy na Brněnské a tam se nedá dostat,“ popisuje další z řidiček, paní Jana.

A dopravní problémy v Prostějově nekončí, spíše naopak. Jednu z nejvyužívanějších objížděk kolem sídliště Šárka totiž radnice kvůli naplánovaným opravám městské čtvrti už za měsíc částečně uzavře. „Právě Šárkou si lidé zkracují cestu, jezdí tam i ti, kteří potřebují vjet na tu rychlostní komunikaci. Na to už upozorňujeme dopředu, ale to se nedá ovlivnit, není to úplně uzavírka, ale počítáme, že to může nějakou další dopravní zátěž přinést,“ uzavírá Jana Gáborová. Věří, že si řidiči novou objížďku zase najdou.

autor: tas
Spustit audio