Dlouhé kolony, nekonečné čekání a uzavřené ulice, to je každodenní realita Přerova. A bude hůř

17. prosinec 2016

Rok 2017 bude pro Přerov rokem dopravních staveb. Kromě zahájení stavby D1 u Dluhonic budou silničáři finišovat s přípravou výstavby mimoúrovňové křižovatky u Předmostí a ve hře je taky oprava dvou železničních mostů u Dluhonic. Už teď je tak jasné, že kdo z řidičů v příštím roce nebude muset Přerovem projíždět, udělá nejlépe, když tam vůbec jezdit nebude.

Když v polovině prosince v Přerově dělníci frézovali Polní ulici, byl z toho dopravní kolaps. Už tak přetížená doprava v centru se úplně zastavila. A řidičům bude v příštím roce ještě hůř.

„Opravdu ty podmínky pro řidiče a dopravu vůbec budou v Přerově náročné,“ říká primátor Přerova Vladimír Puchalský ze Společně pro Přerov.

Po letech příprav by totiž měl poklepat na základní kámen při zahájení výstavby dálnice z Přerova do Říkovic.

„Když si uvědomíme, že postupně bude dokončována dálnice Lipník – Přerov a ty stavební práce, stroje a auta se přiblíží Přerovu, tak je jasné, že to bude další zátěž. Jsme si toho plně vědomi, ale budeme trpěliví. Nevidíme totiž už jenom světlo na konci tunelu, ale reálnou hodnotu toho, že dálniční obchvat skutečně bude,“ dodává.

Silničářům se už podařilo vykoupit drtivou většinu pozemků u Dluhonic potřebných ke stavbě dálnice D1. Jednání o posledních pozemcích jdou do finále.

„Ještě není podepsána jedna strategická smlouva a to na klíčový pozemek v Dluhonicích, který patří soukromé majitelce. Na tomto pozemku je dům, ve kterém aktuálně žije,“ potvrzuje mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Ředitelství silnic a dálnic zároveň dokončuje přípravu stavby mimoúrovňové křižovatky u Předmostí. Stát by měla téměř půl miliardu korun.

„Naším cílem je uzavřít v příštím roce smlouvu o dílo s vítězným uchazečem a zahájit přípravné práce. Hlavní stavební práce budou zahájeny nejdřív v roce 2018,“ potvrzuje olomoucký ředitel Martin Smolka.

Finišuje taky příprava na opravu dvou mostů nad železnicí u Dluhonic. Jsou v havarijním stavu a město se snaží na jejich opravu získat dotace. Pokud se mu to podaří, může získat až stoprocentní krytí. Do té doby je pro řidiče výhodnější Přerovu se vyhnout.

autor: kra
Spustit audio