Dlouhé smrkové tyče jsou při orientaci v horách nejspolehlivější, říká člen jesenické horské služby

4. říjen 2023 11:50

Přes nadprůměrně teplý podzim už horští záchranáři z Jeseníků začali s přípravou na zimní sezonu. Obnovují v těchto dnech tyčové značení na hřebenech nejvyšších moravských hor. Dlouhými smrkovými tyčemi musí osázet desítky kilometrů turistických tras.

Miroslav Roháček z horské služby na Ramzové ještě před výjezdem na hřeben upravuje motorovou pilou desítky smrkových tyčí. „Musí to mít nějaký rozměr a hlavně to musí mít špici, abychom to mohli dobře zarazit do země. Musí to vydržet větry a námrazu,“ vysvětluje Roháček.

Tyče následně naložil na vozík zapojený za terénní čtyřkolku. Ne všude se s ní však dostane. „Je to jako s pacienty. Na některá místa se pro ně musí taky pěšky, takže i některé tyčování se musí donést až na místo,“ dodal.

Stane se, že na mobilu není signál, pokazí se baterka. Tyče ale nakonec dovedou člověka tam, kam chce.
Miroslav Roháček z horské služby na Ramzové

Důležitost má toto značení podle Roháčka velké. „I nám velmi pomáhá. Hlavně v mlze, ve sněhu, ve vánicích,“ vypočítává kritické situace, v nichž tyčování poslouží. „Vymysleli to naši předci a my v tom pokračujeme. Stane se, že na mobilu není signál, pokazí se baterka. Tyče ale nakonec dovedou člověka tam, kam chce,“ zmínil.

Miroslav Roháček odhaduje, že do začátku zimní sezony budou muset na hřebenové trasy v Jeseníkách doplnit stovky těchto tyčí.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související